bolha.com MojeDelo.com
(Armoracia rusticana)

Hren

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Hren moramo olupiti preden začnemo z nekoliko napornim in »bolečim« strganjem. Najbolje je, da odstranimo zelena mesta, saj imajo lahko grenak okus, prav tako je priporočljivo da odstranimo olesenelo jedro hrena. Zaradi njegove lastnosti, da se v stiku z zrakom obarva rjavo, ga je dobro takoj po ribanju pokapati s kisom ali limoninim sokom. Čeprav je ribanje hrena že samo po sebi mučno, bi ga morali na veselje jedcev naribati šele tik pred zdajci, saj tako ohrani največ arome.

Kratka zgodovina hrena

Kdor v žepu nosi košček hrena, ga ta ne varuje le pred čarovnicami, temveč tudi pred psi. Tako pravi staro praznoverje. Začimba je znana že iz starega veka in je omenjena tudi v Bibliji. Že dolgo jo torej cenijo zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Hren ni bil najbolj priljubljena začimba le na Bližnjem Vzhodu, temveč predvsem v naših krajih ter v Avstriji in Nemčiji. Zaradi tega so Francozi hren poimenovali celo »nemška gorčica«.

Biološke značilnosti

Hren je večletna rastlina in tako kot zelje in repa spada v družino križnic. Korenina in steblo z nazobčanimi listi lahko zrasteta do enega metra. Korenino z izredno močnim vonjem iz zemlje poberemo po dveh ali treh letih, ko je velika približno 50 centimetrov. Trdno in belo meso obdaja kosmata rjava lupina. Za značilen okus in vonj, ki nam naredi solzne oči, je odgovorno eterično olje, ki je podobno olju gorčice – nastane pa šele pri rezanju ali ribanju.

Za zdravje in telo

Kar ima tako močan vonj in okus, mora imeti tudi zdravilno moč – in res je tako. Hren ima tako veliko kalija, fosforja, železa ter vitaminov A, B in C, da so ga včasih preventivno jedli in se tako izognili skorbutu na ladjah (hren z ozirom na vitamin C prekaša celo pomaranče!). Je tako zelenjava oziroma začimba, ki vsebuje izredno veliko hranilnih snovi, poleg tega pa pospeši tudi krvni obtok, prebavo in tek, znižuje krvni pritisk in pospešuje izločanje sluzi. Če ga uživate v večjih količinah, ima lahko tudi odvajalen učinek.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih