Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Nasvet: Vzemi si čas za zajtrk - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Nasvet: Vzemi si čas za zajtrk Nutricionistka svetuje

Deli:
Facebook
Twitter

"Ponoči se naš metabolizem upočasni, zato je zajtrk ključnega pomena, ko začne naša prebava spet delati. Naj si zjutraj privošči dober, naravni probiotični jogurt," svetuje pevki Alja Dimic, nutricionistka iz Zavoda za zdravo prehrano.

Alyin jedilnik je skoraj vsak dan enak.

  • Zajtrk: sadje ali žitarice s sojinim mlekom, če ni časa, ga ni
  • Kosilo: zelenjava, morska hrana
  • Večerja: sadje, zelenjava

Zajtrk

Alyi bi vsekakor priporočila, da si čas za zajtrk vzame, saj je zajtrk resnično zelo pomemben obrok dneva. Ponoči se naš metabolizem upočasni, zato je zajtrk ključnega pomena, ko začne naša prebava spet delati. Alya naj si zjutraj privošči dober, naravni probiotični jogurt, ki bo poskrbel za zdrave črevesne bakterije. Žitarice naj uživa nepredelane oziroma takšne brez raznih dodatkov. Najbolje je, da v sojino mleko namoči ovsene kosmiče in jim po želji primeša narezano sveže sadje.

Kosilo

Kosilo ima Alya zelo zdravo, pazi naj le, da bo zelenjava čimbolj sveža in lokalne pridelave. Lahko jo popeče na kokosovem maslu ali le pokuha v sopari. Pripravi naj si tudi kakšno mešano solato, zabeli pa naj jo z olivnim oljem in limoninim sokom, ki na naše telo deluje bazično in pomaga pri presnovi. Morska hrana naj bo sestavljena iz svežih rib, ki so bogate z maščobnimi kislinami omega 3. Ribje olje vsebuje EPA- in DHA-maščobne kisline, ki ju rastlinska olja ne vsebujejo, za naše zdravje pa sta ti dve maščobni kislini esencialni – naše telo ju samo ne proizvaja, zato si ju moramo nujno zagotoviti s prehrano.

Večerja

Alyi bi priporočila, naj si sadje raje privošči čez dan, na primer za malico. Za večerjo pa naj uživa predvsem beljakovinsko hrano. Zelenjava je v redu, iz nje si lahko pripravi juho, mešano solato ali zelenjavni narastek.

Priporočilo

Alya naj čez dan ne pozabi na veliko nesladkane tekočine, ki je za naše zdravje zelo pomembna.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih