bolha.com MojeDelo.com
(Ananas comosus)

Ananas

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Ananas združuje naravnost čudovito kombinacijo okusa, dišave in hranilnih snovi. Vso to veličino pa lahko popolnoma užijemo le, kadar ga jemo surovega. Veliko ljudi se izogiba nakupu celega ananasa, saj izgleda lupljenje in pridobivanje sadnega mesa na prvi pogled nekoliko naporno. V resnici pa moramo le odrezati steblo in liste, da lahko stoji. Stoječega potem lupimo z ostrim nožem navzdol. Če notranji del ni preveč lesen, lahko ananas enostavno narežemo na rezine ali kocke, drugače pa moramo najprej odstraniti notranji trdi del.

Biološke značilnosti

Ananas zaradi ostrih listov imenujemo tudi »kralj vseh sadežev«. Spada v družino bromelij. V nasprotju z drugimi rastlinami te družine ananas ne raste na drevesih, temveč na tleh. Izvira iz toplih območij Južne in Srednje Amerike ter najbolje uspeva v tropskem in subtropskem podnebju. Zaradi njegove značilne oblike, ki je Špance v času Kolumba spominjala na pinijev storž, se ananas v angleščini še vedno imenuje »pineapple« (pinijevo jabolko).

Za telo in zdravje

Telesa in duha ne razveselita le okus in vonj ananasa. Njegove sestavine so tiste, ki mu lahko resnično pripišejo ime kraljevski sadež. Ima 52 kcal/100 g in vsebuje veliko vode, zato je ta okusen sadež prava obogatitev vsake diete. Vsebuje tudi veliko vitamina C, folne kisline in magnezija, ki izboljša delovanje živcev. Ananas je še posebno učinkovit pri odpravljanju prebavnih težav, in sicer zaradi bromelaina. Ta encim, ki cepi beljakovine, pospeši prebavo in pripomore k dobremu počutju. Poleg tega dobro ščiti pred vnetji in okužbami.

Zgodovina ananasa

Le malo sadežev je v zgodovini umetnosti in arhitekture igralo tako pomembno vlogo kot ananas. Ko ga je Krištof Kolumb leta 1493 z Guadeloupeja prinesel v Evropo, je trajalo le še nekaj stoletij, da je obkrožil svet. Ko je v 17. stoletju ta dragoceni sadež začel uspevati tudi v francoskih in angleških rastlinjakih, sta njegova slava in spoštovanje postala brezmejna. Angleški kralj Karl II. se je dal naslikati, kako prejema ananas, na dvorih pa je okus tropskega sadeža poskrbel za najboljše gurmanske užitke. Na Škotskem so zgradili celo hišo v obliki ananasa. Zdaj ananas na srečo ne velja več za tako elitno sadje, priljubljen pa je še vedno v enaki meri.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih