bolha.com MojeDelo.com
(Musa paradisiaca)

Banana

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi banan?

Samo petina vseh banan na svetu spada med sadje, kot ga poznamo iz naših trgovin. V državah iz katerih izvirajo, pa si je prvo mesto zagotovila zelenjavna banana oziroma banana za kuhanje. Banana za kuhanje je bolj mokasta in trpka, zaradi česar je bolj primerna za kuhanje. Pomembno je, da banane pred pripravo olupimo in jih pokapljamo z malo limoninega soka, da ne potemnijo. 

Biološke značilnosti

Vlaga in toplota sta najboljša prijatelja približno sto poznanih sort banan. Zato jih gojijo predvsem na »bananinem pasu«, ki se razteza do približno 30° severne in južne zemljepisne širine. Banane obirajo v šopih, pri čemer poleg celotnega soplodja z mačeto odstranijo tudi stebliko. Le nekaj poganjkov pri tem pustijo, da začnejo znova poganjati. Še ne popolnoma zrele banane transportirajo pri nizkih temperaturah in visoki vlažnosti zraka. Če zraku dodajo CO2, še dodatno pospešijo zorenje banan. Ko banane prispejo na cilj, jih morajo najprej nekaj dni hraniti pri 95-odstotni vlažnosti, da dobijo lepo rumeno barvo, nato pa popolnoma zrele prepeljejo v trgovine.

Za telo in zdravje

Še ne popolnoma zrele banane vsebujejo veliko škroba, ki se šele v procesu zorenja spremeni v sladkor. Ta sladkor da bananam tipičen aromatičen okus. Zato bi morali ljudje vedno posegati po zrelih, rumenih bananah, ki jih telo lažje prebavlja. Banane z 90 kcal/100 g ne poskrbijo ravno za vitkost, toda kalorije so vsekakor dobro vložene. Banane dobro nasitijo in so polne balastnih snovi, prav tako pa vsebujejo veliko vitamina B6, magnezija in folne kisline. Medtem ko vitamin B6 krepi živce, je magnezij zelo pomemben predvsem pri gradnji kosti in mišic.

Zgodovina banane

Kot eno izmed najstarejših vrst sadja so banano že 4.000 let pred Kristusom kultivirali v Egiptu, a je po številnih ovinkih na evropska tla prišla šele v 19. stoletju. Po vsej verjetnosti so jo Arabci prinesli na zahodno obalo Afrike, od koder je v okviru portugalskih ekspedicij prišla na Karibske otoke, saj je znano, da so jo leta 1516 imeli v Santu Domingu. Arabske korenine se ne kažejo le v izvoru, temveč tudi v imenu. »Banan« po arabsko ne pomeni nič drugega kot »prst«. Od tod v strokovnem jeziku skupek banan pogosto imenujejo tudi »roka«. Kaj pravzaprav je Eva držala v rokah, ko je bila v raju, še danes ni popolnoma znano. Neka indijska legenda tako pravi, da Adam z drevesa spoznanja ni utrgal jabolka, temveč banano.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih