bolha.com MojeDelo.com
(Ocimum basilicum)

Bazilika

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Medtem ko sveža bazilika izboljša vsako jed, jim posušena dodeli nekoliko poprast okus. Če uporabljamo svežo baziliko, jo dodajmo v lonec tik pred koncem kuhanja, saj tako listi ne bodo izgubili okusa in močne zelene barve. Bazilika se zelo dobro ujema z drugimi mediteranskimi zelišči, kot so rožmarin, origano, koriander ali koromač.

 

Kratka zgodovina bazilike

Bazilika je pravzaprav »kraljevska rastlina«, saj beseda basilicum izvira iz grške besede basileús (kralj). Že samo ime je legendarno, saj ga je določil nihče drug kot Aleksander Veliki. Precej manj kraljevsko so to rastlino obravnavali v času Rimljanov, iz katerega se je ohranil običaj, da je treba baziliko zasejati pod kletvice in zmerljivke ter nato zemljo še temeljito pretepsti – s kakšnim razlogom je ta običaj nastal, ni znano. Prav tako obstaja le malo podatkov o tem, zakaj so bili ljudje do 17. stoletja prepričani, da lahko iz bazilike vzredijo škorpijone. Boccaccio je našel odlično razlago na vprašanje, zakaj ima bazilika tako lep vonj: po smrti svojega ljubljenega je neka mlada gospa v cvetlični lonček, kjer je hranila njegovo odrezano glavo, zasadila baziliko in jo zalivala s svojimi solzami in z rožno vodo ter vodo pomarančnih cvetov.

Biološke značilnosti

Za dodajanje arome jedem uporabljamo izključno liste bazilike. Ta rastlina spada v družino ustnatic in je enoletnica, zato jo moramo vsako leto na novo zasaditi. Zdaj sicer že obstajajo sorte, ki zdržijo več let. Bazilika zraste od 20 do 50 centimetrov visoko in je na voljo v najrazličnejših sortah, ki se razlikujejo tako po videzu (zeleni ali rdeči, majhni ali veliki, gladki ali valoviti listi) kot tudi po vonju in aromi. Pri nas najpogostejša genovska bazilika diši po cvetlicah, druge sorte pa dišijo podobno kot limone, cimet ali janež.

Za zdravje in telo

Baziliko priporočajo predvsem pri prebavnih težavah. Njen popru podoben okus pospešuje apetit, spodbudi prebavo in pomaga pri dobrem počutju. Zaradi vsebnosti estragola svetujejo, da bazilike ne uporabljamo dolgo časa zapored. Če jo bomo uporabljali pogosto, vendar v normalnih količinah, ne bo nič narobe.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji1

  • Rajko Galun
    Rajko Galun je komentiral/a 15.07.2013 ob 15:58 uri

    Tako kot pri vseh stvareh so zelišča stvar okusa,sam imam rajši suho baziliko kot svežo.Problem nastane,ko na Slovenskem tržišču ne moreš več kupiti kvalitetnih posušenih zeliišč,ker trg obvladujeta Maestro in Kotanyi(Kvaliteta njihovih zelišč je enaka zmletemu časopisnemu papirju).Edini ki je pri nas priodajal kvalitetna zelišča Spar,jih je pred nekaj meseci umaknil s tržišča(verjetno zato, ker večina slovenceljnev rajši kupi pol everčka cenejšo slamo: (

    Odgovori
Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih