bolha.com MojeDelo.com
(Sambucus nigra)

Bezeg

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi bezga?

Naj se jagode še tako zelo zapeljivo svetlikajo na vejah: nezreli sadeži so zaradi cianovodikove kisline zelo strupeni, pa tudi zrele jagode ni priporočljivo uživati sveže, saj lahko povzročijo bruhanje in drisko. Prekuhane bezgove jagode, pa niso le zdrave, ampak tudi zelo okusne. Uboraba bezga v kulinariki obsega zelo širok spekter. Cvetove bezga lahko pomočimo v testo, jih ocvremo ter dobimo okusno sladico. Iz jagod lahko naredimo okusne marmelade, kaše in tudi pri otrocih zelo priljubljen bezgov sirup (zelo dobrega okusa je tudi penina obogatena z njim). Kdor želi zadovoljiti željo po alkoholu, pa se priporoča močnejše žganje iz bezgovih jagod.

Avtor: Helene Wagner / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih