Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
bob, zelenjava - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Bob

Deli:
Facebook
Twitter

(Phaseolus spec.)

Kratka zgodovina

V vsakem bobu se skriva na novo rojena človeška duša – na podlagi tega mišljenja je grški filozof Pitagora odsvetoval uživanje bobov. A ta misel na mnoge ljudi ni naredila vtisa, zato bob že tisočletja spada med ena izmed najpomembnejših živil (poleg žit). Izvira iz sredozemskega območja, a so ga že v antiki cenili tudi na Kitajskem. Do 16. stoletja je bil bob edina vrsta stročnic, ki so jo gojili v Evropi. Šele z čezoceanskimi ekspedicijami so ga prenesli tudi v Južno Ameriko. V botaniki boba ne smemo zamenjati z običajnim fižolom, ki izvira iz Južne Amerike – to je zeleni fižol, ki so ga Španci v 16. stoletju pripeljali v Evropo in je takrat začel nadomeščati bob.

Biološke značilnosti

Skupna značilnost vseh vrst fižola je, da spadajo med stročnice. Vsekakor bob ni v sorodu s fižolom. Med fižol uvrščamo danes bolj priljubljene sorte, kot so belorumeni stročji fižol, mlad stročji fižol ter rdeč ali črn stročji fižol. Obstaja več kot sto različnih sort fižola, ki se med seboj ne razlikujejo le po okusu, temveč tudi po velikosti in videzu, zaradi česar lahko imamo težave pri izbiri. Beseda fižol se nanaša na celoten plod, torej tako na strok kot tudi na semena v notranjosti.

Za telo in zdravje

Bob zmore vse, ko gre za dobro počutje telesa. Vsebuje ogromno proteinov, zato hitro nasiti. Zaradi velikega deleža balastnih snovi preprečuje zaprtje in znižuje holesterol, zaradi vsebnosti kalija in natrija pa znižuje krvni pritisk. Bobova jed zadosti dnevni potrebi po folni kislini in železu (vendar za to jedi vedno dodajte kanček limoninega soka). Bob pa ne pomaga le pri notranjem zdravju telesa, temveč tudi pri zunanjem: niacin in pantotenska kislina pomagata trajno olepšati kožo. Tudi pri izpuščajih in alergijah svetujejo uživanje boba.

Na kaj moramo paziti pri kuhanju

Nekatere vrste fižola lahko uživamo kar v stroku, medtem ko so pri drugih stročnicah, kot na primer pri bobu, užitna le semena. Pri nakupovanju bodite pozorni, da sveži fižol, ki ga lahko jemo celega, nima zadebelin in rjavih lis. Pred kuhanjem ga umijte in na obeh koncih obrežite. Suhi fižol morate pred kuhanjem več ur namakati v mrzli vodi, saj ga tako lažje prebavite. Sveži fižol v shrambi zdrži od dva do tri dni, suhi pa približno eno leto.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih