Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Borovnice - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Borovnice (Vaccinium spp.)

Deli:
Facebook
Twitter

Naravno barvilo mirtilin je naravni antibiotik, ki zdravi drisko in prebavne težave. Toda borovnice zmorejo še mnogo več.

Kratka zgodovina borovnic
V pravljicah pogosto naletimo na škratke, ki živijo med borovnicami in v svojih bivališčih pod grmovjem skrivajo zaklad. Nemška legenda pripoveduje o ljudeh, ki so v času hude lakote Boga prosili za hrano. Pred njimi se je pojavila Devica Marija, ki je bisere na svojem rožnem vencu spremenila v borovnice in jih stresla po ljudeh. Borovnic, ki jih niso ujeli in so padle na tla, se ljudje niso smeli dotakniti, saj so bile namenjene škratkom. Medtem ko so lahko zgodbe o borovnicah zelo romantične, je zgodovina borovnic precej vsakdanja: gozdne borovnice rastejo po celotni Evropi, gojene ameriške borovnice pa so k nam iz Amerike prinesli na začetku 20. stoletja.

Biološke značilnosti
Poznamo na stotine vrst borovnic, toda vse niso užitne. Gozdna borovnica, samorasli grm, ki lahko zraste do polovice metra visoko, izvira iz Evrope in Azije. Približno centimeter velike jagode prepoznamo po intenzivni modri barvi in izrazitem vonju. Gojene ameriške borovnice pa izvirajo iz Severne Amerike: so svetlo modre barve in so lahko velike kot frnikole. Najpomembnejša razlika med ameriškimi in gozdnimi borovnicami pa je, da meso ameriških sadežev ni modre barve.

Za telo in zdravje
Naravno barvilo mirtilin je naravni antibiotik, ki zdravi drisko in prebavne težave. Toda borovnice zmorejo še mnogo več: dobro vplivajo na vid, krepijo živce, zdravijo vnetje mehurja in zaradi visoke vsebnosti vitamina C in karotina krepijo imunski sistem. Dobro je vedeti, da so prav gozdne borovnice tiste, ki vsebujejo veliko mirtilina in so zato še toliko bolj zdrave.

Na kaj moramo paziti pri kuhanju
Ker se borovnice hitro pokvarijo, moramo biti pozorni, da v svoji nakupovalni vrečki nimamo niti ene plesnive borovnice. Če jih neoprane hranimo v hladilniku, lahko zdržijo tudi nekaj dni, priporočamo pa, da jih pojeste že v enem dnevu. Tudi posušene borovnice so odličnega okusa. Toda pazite, da ne boste šli takoj po zaužitju borovnic na kakšen pomemben sestanek, saj borovnice niso le čudovitega okusa, ampak tudi čudovito obarvajo vaše zobe in jezik.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih