bolha.com MojeDelo.com
(Cucurbita)

Buče

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?Manj obstojne poletne bučke lahko jemo skupaj s sladkimi semeni in olupki. Pred pripravo jih lahko narežemo na kolobarje ter nasolimo, da izpustijo vodo. Zimske buče, npr. ameriški oreh, orjaško, muškatno, hokaido bučo ali bučo velikanko lahko hranimo na suhem mestu do 6 mesecev. Pri teh vrstah je lupina večinoma predebela in pretrda, da bi jo lahko jedli, zato jih moramo pred kuhanjem olupiti in z žlico odstraniti semena in notranja vlakna. Semen ne smemo zavreči: ločimo jih od vlaken in jih pustimo sušiti čez noč, nato jih popečemo v pečici, dokler niso zlato rjave barve - tako dobimo okusen in zdrav prigrizek. 

Kratka zgodovina buče
Kmalu bomo v izložbah videli obrezane buče, osvetljene s svečami, čarovnice, netopirje itd. Noč čarovnic pa sicer le ni tako ameriška, kot si mislimo - ima le keltske in tako evropse korenine, buče pa le izvirajo iz Amerike. Tam so bile tisočletje pomembno živilo Majev, Aztekov in Inkov in v Evropo je prišla šele s Krištofom Kolumbom. Pri nas pa že nihče več ne misli pri bučah na staro ameriško kulturo ali na noč čarovnic, na misel na pridejo okusne bučne juhe in štajerko bučno olje.

Biološke značilnosti
Pri pogledu na ogromno bučo, si ne bi takoj mislili, ampak buča je, tako kot paradižnik in kumara, sadež. Rastlino sestavljajo dolge vitice in okrasni rumeni cvetovi (ni brez razloga, da se bulgarski pregovor glasi: Glava brez skrbi je kot buča na vrtu). V grobem razlikujemo med poletnimi in zimskimi bučami, ki se med seboj razlikujejo predvsem v svoji primernosti shranjevanja. Poznamo številne vrste in podvrste in s križanjem sort se ponudba samo še veča. Cilj takih poskusov je velikokrat vzgojiti največjo bučo na svetu (rekord je trenutno 681,3 kg).

Za telo in zdravje
Tudi če buča za noč čarovnic ne izgleda tako strašljiva: za telesno dobro počutje je preprosto čudovita. S damo 19 kalorij na 100 g, visoko vsebnostjo balastnih snovi in diuretičnim delovanjem je idealna za vsako dieto. S karotinom krepi imunski sistem, vitamin A izboljšuje kožo, kalcij, magnezij, baker in železo pa nas oskrbujejo z zadostno količino mikroelementov. Za moške so pravi blagoslov predvsem bučna semena, kajti uživanje ne varuje samo prostate ampak deluje tudi kot afrodizijak.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih