bolha.com MojeDelo.com
Legenda o Jack O`Lanternu

Buče in noč čarovnic

Deli:
Facebook
Twitter

Legenda o Jack O`Lanternu ali zakaj na noč čarovnic delamo obraze iz buč.

Legendo o Jack O´Lanternu so iz Irske V ZDA prinesli priseljenci. Za njih je bilo zelo pomembno, da stare šege in navade nadgrajujejo in posredujejo naprej.

Ker so v Ameriki buče večje in jih je zato lažje obdelovati, so iz njih izdelali strašljive obraze, ki so jih v noči na 1. november postavili pred hiše. Tako naj bi duhovi, ki se sprehajajo po okolici, verjeli, da na tem mestu že prebiva prekleta duša.

Legenda o Jack O`Lanternu
Pred mnogimi leti je na Irskem živel kovač z imenom Jack. Ko je v neki noči pred Vsemi svetimi zapit sedel v krčmi nekje na irskem podeželju, je nenadoma po njega prišel hudič. Jack mu obljubi, da mu preda svojo dušo, pod pogojem, če mu hudič izpolni njegovo zadnjo željo. Hudič ni ugovarjal in mu takoj obljubil, da mu časti zadnjo pijačo. Nato hudič ugotovi, da pri sebi nima kovancev, zato se sam spremeni v kovanec za šest penijev, da bi poplačal gostitelju. Jack pograbi kovanec, ga na hitro pospravi v mošnjiček in ga tesno zaveže. V njegovem mošnjičku pa je hranil tudi srebrni križ, ki ga je vedno nosil s sabo, zato se hudič ni mogel spremeniti nazaj. Jack se je pogodil s hudičem - če ga izpusti, bo hudič pustil v miru njegovo dušo še nadaljnjih 10 let.

Od zadnjega obroka do običaja za noč čarovnic
Po 10. letih ponovno v noči pred Vsemi svetimi se hudič vrne k Jacku z namenom, da ga vzame s sabo. Jack ga ponovno zaprosi za zadnjo uslugo in sicer želi, da mu hudič odtrga jabolko za zadnjo večerjo. Hudič mu naredi uslugo in spleza na najbližjo jablano. Jack spretno potegne iz žepa pipec in zareže križ v deblo drevesa. Hudič je bil ujet na drevesu in Jack se ponovno pogodi z njim. Križ bo odstranil iz drevesa le, če mu hudič obljubi, da bo njegovo dušo večno pustil v miru.

Kako je prišla svetloba v svetilko
Ko je Jack po mnogih letih preminil, je zaprosil za vstop v nebesa. Vstop pa mu je bil preprečen, ker v življenju vendarle ni bil dovolj priden mož, zato so ga poslali pred vrata pekla. Vendar so mu tudi tam preprečili vstop, saj mu je hudič obljubil, da nikoli ne bo vzel Jackove duše. Nato ga je hudič poslal tja od koder je prišel. Ker je bilo temno, mrzlo in vetrovno in zelo daleč, se je Jack hudiču zasmilil. Iz pekla je vzel žareče oglje in ga podaril Jacku. Jack je spravil žareče oglje v izdolbeno repo, ki jo je vzel s sabo kot sveto popotnico. Od tega trenutka naprej njegova duša tava v noči na Vse svete s svetilko po temi. S časoma se je repa zamenjala za bučo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih