bolha.com MojeDelo.com
(Curcubita pepo)

Bučke

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?
Če govorimo o vloženem sadju in zelenjavi, lahko bučka po zaslugi svoje blage arome v kuhinji pokaže tisoč obrazov. Zaradi svoje raznolikosti je idealna zelenjava za ustvarjalno kuhanje. Od francoske »visoke kuhinje« in preproste rustikalne kuhinje, pa vse do peke slaščic, je omenjeni »kameleon« v kuharskem svetu razveselil že marsikoga. Pri kuhanju z bučkami torej ne morete veliko zgrešiti. Najbolj rahlega okusa so majhne bučke, ki niso večje od 20 centimetrov, po njih pa posezite predvsem takrat, ko želite pripraviti jed s surovimi bučkami. Za polnjenje, pa tudi za močno zelenjavno enolončnico, so primernejše večje vrste.

Zgodovina bučke
Bučke spadajo k tisti vrsti zelenjave, ki se lahko pohvali s tem, da je v sorodu z legendarnimi južnoameriškimi velikanskimi bučami, svojimi prednicami. Bučka, ki je trdoživa in preprosta za vzdrževanje, običajno obrodi več sadov, kot jih družina v normalnem gospodinjstvu lahko zaužije. Vendar že nekaj časa obstaja rešitev: da bi to preobilico preprečili, lahko svetleče rumene cvetove bučke predelamo v okusne izbrane jedi, pri tem pa preprečimo, da rastlina obrodi nove sadove. Od tega ima korist predvsem francoska »nova kuhinja«. Z njimi lahko napolnimo gosja jetra ali jih ocvremo v zmesi za palačinke z možnimi dodanimi začimbami, vsekakor pa jih od 70. let dalje iz sodobne gastronomije skoraj ne moremo več odmisliti.

Biološke značilnosti
Bučke prištevamo k družini bučnic, verjetno pa so najbolj pomembne predstavnice poletnih buč. Sočni in močnega okusa so predvsem manjši, od 15 do 20 centimetrov dolgi mesnati sadeži, ki rastejo na robustnih kratkih deblih. Bučka, ki je nekoliko podobna kumari, ima zelo tanko in gladko lupino, ki jo pogosto radi pojemo. Tudi drobnih belih jeder nam pred pripravo ni treba odstraniti, saj jih lahko brez pomislekov zaužijemo. Barvni spekter, v katerem bučnice rastejo, sega od svetlih rumenkastih odtenkov pa vse do temno zelene barve.

Za telo in zdravje
Kot bučnica bučka vsebuje posebno veliko vode, zato jo radi postrežemo kot lahko prilogo. Njena posebna prednost je, da pozitivno učinkuje na prebavo. Je posebno mila za želodec in zato odlična dietna hrana za bolnike. Poleg uporabnih ogljikovih hidratov in beljakovin so njene najpomembnejše hranilne snovi tudi kalcij, fosfor, železo, provitamin A in vitamin C.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih