Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Čaj v prahu ali v vrečkah? - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Čaj v prahu ali v vrečkah? Je to res dilema?

Deli:
Facebook
Twitter

Filtervrečko naj bi iznašel uvoznik čaja iz New Yorka. Leta 1908 je svoji stranki za pokušino poslal čaj v majhnih svilenih vrečicah – to je bila takrat prava marketinška domislica. Pozneje je svilo nadomestila gaza, potem pa papir – tega danes pridobivajo iz manilske konoplje, lesne kaše ali umetne svile. Stroj lahko na minuto proizvede približno dva tisoč filtervrečk.

Čeprav so zgodbice o slabši kakovosti čaja v vrečkah v primerjavi s čajem v razsulu že dolgo zastarele, poznavalci še vedno dajejo prednost čaju v razsulu, ki pa je zdaj že prav tako zapakiran v vrečkah.
Prednosti filtervrečk so na dlani: preprosta, hitra in čista priprava kadarkoli in kjerkoli, zelo praktične so za večje količine čaja.
Njihova pomanjkljivost pa je, da čaj v vrečkah hitro izloči čreslovino in je zato včasih rahlo grenak. Poleg tega se pri čaju v vrečkah aroma in kakovost izgubita hitreje kot pri čaju v razsulu.

Profesionalni pokuševalci čaja
Izobraževanje za pokuševalca čaja traja najmanj pet let – vendar pa večina pokuševalcev meni, da tudi po 40 letih poklicnih izkušenj še niso popolnoma izučeni.

Pri pokušanju se suhe liste čajevca v posodicah razporedi po mizi. Nato se natanko 2,86 grama listov v posebni posodi prelije z vrelo ali vročo vodo; odvisno, ali gre za črni ali zeleni čaj, in pusti od tri do šest minut. Zatem se poparek prelije v posebno skodelico brez ročaja. Poparjeni list ostane na notranji strani pokrovke, ki se jo položi na posodo, tako da ga pokuševalec lahko opazuje in ovoha.

Pokuševalci čaja delajo podobno kot pokuševalci vina. Čaj krepko posrkajo, da pride do okušalnih popkov. Tekočino nato premikajo po ustih in okušajo aromo, potem pa tekočino izpljunejo v za to namenjeno posodo. Opazujejo najprej suh list, potem še poparjenega, pa tudi barvo in kakovost poparka.Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih