bolha.com MojeDelo.com
(Allium cepa)

Čebula

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi
Ko se v trgovini odločate, katera čebula bo prava za vas, pomislite na dva stvari: sveže čebule morajo biti trde in suhe ter ne smejo imeti poganjkov ali plesni. Pri vprašanju, katero sorto čebule izbrati, pomaga naslednji nasvet: majhne in temne čebule so bolj ostre kot velike in svetle čebule. Z ozirom na to, kako močan okus čebule želite čutiti v jedeh (razen pri sladicah), so vaše možnosti uporabe čebule v kuhinji brezmejne. Zdravila proti solzam na žalost ni, pomaga pa, če čebulo nasekljate v kuhinjskem aparatu.

 

Kratka zgodovina čebule
Že pri Homerju je čebula edina zelenjava, ki jo jejo grški junaki v trojanski vojni. Zato ni čudno, da ima ta zelenjava, ki so jo gojili že pred več tisočletji, že od nekdaj pomembno vlogo. Poleg tega je že dolgo razširjena daleč naokoli – v Egiptu so jo celo uporabljali kot grobni pridatek. Galijci so s čebulo napovedovali vreme. Ne glede na te kulturnozgodovinske vidike, prek katerih vemo, da so čebulo uporabljali že pred davnimi časi, je bila ta zelenjava vedno tudi pomembno zdravilo.


Biološke značilnosti
V modnem svetu tako imenovani čebulni videz (nem. »Zwiebel-Look«), ki človeku omogoča, da glede na temperaturo sleče ali obleče več kosov oblačil, ne obstaja brez razloga. Tudi čebula ima celo vrsto lupin, ki obdajajo mesnate liste v notranjosti. Ti listi zrastejo tesno drug ob drugem. Premer podzemnega poganjka običajno meri deset centimetrov. Ko se zunanji sloj čebule posuši, dobimo najrazličnejše barve: od zlatorumene, do rdeče in bele. Čebule se zelo razlikujejo tudi po obliki. Lahko so okrogle, podolgovate ali ovalne. Oster ali prijetno blag okus čebule ni odvisen od sorte, temveč od podnebja, v katerem čebula raste.

Za telo in zdravje
Vsak otrok ve, da čebula povzroči solzne oči. Vsi pa se ne zavedajo, da je čebula že staro in preverjeno zdravilo. Uvrščamo jo med rastlinske antibiotike, saj v ustih in prebavnem traktu zatira in celo uničuje klice. Čebula pomaga tudi pri astmi. Poleg tega ta ostra zelenjava pospešuje prebavo in odvajanje vode, znižuje krvni sladkor in okrepi delovanje srca. Če čebulo zmešamo z medom, dobimo sirup, ki pomaga proti kašlju.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji1

  • Lidija Brodnik
    Lidija Brodnik je komentiral/a 13.01.2015 ob 10:19 uri

    fantastični ste, hvala za super nasvete in uporabne informacije

    Odgovori
Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih