bolha.com MojeDelo.com
(Allium ursinum)

Čemaž

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Čemaž imenujemo tudi »divji česen«, saj po okusu in vonju zelo spominja na soimenjaka. Njegova aroma je bolj blaga, zato je čemaž zelo primeren za aromatiziranje svežega sira, čemažovega namaza, čemaževe juhe ali kot »pika na i« pri spomladanskih solatah. Pred pripravo moramo čemaž na hitro oprati in ga takoj pripraviti, da ne izgubi izrazitega okusa. Allium ursinum lahko zamrznemo ali sušimo samo pod posebnimi pogoji.

Kratka zgodovina čemaža

Takoj ko se prvi sončni žarki prikažejo izza oblakov, pozelenijo drevesa in trave, bomo že kmalu za tem lahko imeli poln šopek nabranega čemaža. Čemaž je pravi znanilec pomladi. Učinkuje tako, da povečuje apetit in dobesedno povzroča medvedjo lakoto. Kot pravi ljudsko izročilo, naj bi se rjavi kosmatinci po dolgem zimskem spanju zelo radi mastili z »divjim česnom«, zaradi česar ga nekateri imenujejo tudi medvedji česen. Tudi v drugih evropskih državah se je uveljavilo ime povezano z medvedom- v nemščini Bärlauch, v angleščini bear’s garlic, v francoščini ail des ours, v nizozemščini beerlook. V zahodni in srednji Evropi je čemaž šele sčasoma pridobil na vrednosti.

Biološke značilnosti

Česnovo zel v gozdu največkrat najdemo na senčnih in vlažnih mestih, kjer požene robustne korenine iz katerih zrasteta le dva (!) lista. Na to lastnost moramo biti pozorni predvsem kadar v gozdu sami nabiramo čemaž. »Nepravi prijatelj« je namreč skoraj identična in ljubka šmarnica, ki pa vedno raste v večjih grmičkih. V nasprotju z užitnim čemažem so listi šmarnice in jesenskega podleska zelo strupeni, zato se jim moramo strogo izogniti. Če list zmečkamo in nedvomno diši po česnu, smo lahko prepričani, da smo utrgali pravi čemaž. Dodatni pokazatelj pri čemažu je beli fini cvetni kobul, ki se jasno razlikuje od belih cvetov šmarnice ali vijoličnega cveta jesenskega podleska.

Za zdravje in telo

Že medvedje navade kažejo, da ima čemaž po dolgem zimskem spanju prečiščevalen učinek, saj ga za svojo krepitev že spomladi vključijo v celoletni jedilnik. Čemaž je idealno sredstvo za boj proti zimski maščobi, urejanje prebave in krvnega obtoka. Zdravilno moč čemaža so poznala že stara ljudstva: čemaž jim je vlival medvedjo moč. Ta česnovka dejansko vsebuje visoko koncentracijo žveplove spojine, magnezija in železa. Zaradi tega tudi pospešuje prekrvavitev in uspešno učinkuje pri preprečevanju vrtoglavice.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih