Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Česa v nosečnosti ne smete jesti - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Česa v nosečnosti ne smete jesti Jedi za nosečnice

Deli:
Facebook
Twitter

Med nosečnostjo ne jeste več le zase, temveč morate misliti tudi na svojega malčka.  

Tako ste pogosto v zadregi, če ne veste, kaj smete jesti in česa ne. Pripravili smo seznam jedi, ki vam jih odsvetujemo:

  • surovo, nepasterizirano mleko in mlečni izdelki;
  • surovo in slabo zapečeno meso (npr. tatarski biftek, pršut, srednje pečen zrezek) ter čajne in surove klobase (npr. salame);
  • surove ribe in morski sadeži (npr. suši, kaviar) in prekajene ribe (npr. losos);
  • živila, ki vsebujejo surova ali mehko kuhana jajca (npr. tiramisu, majoneza, čokoladni mousse).

Kar se tiče alkohola, velja načelo: najbolje nič. Odsvetujemo tudi majhne količine alkohola. Poleg tega se je treba v veliki meri odpovedati kofeinu in zaužiti čim manj soli. Da bi se izognile okužbam, povezanim z živili (npr. toksoplazmozi), morate paziti, da boste živila pravilno shranjevale in jih skrbno pripravljale ter da bo vaša kuhinja vedno čista.

V nosečnosti vas lahko doletijo prebavne težave, npr. zaprtje. Te težave lahko rešite z uživanjem hrane, ki vsebuje veliko balastnih snovi (npr. polnozrnatih izdelkov, zelenjave in sadja), s pitjem zadostnih količin vode in rednim gibanjem. 

Hitro pripravljena hrana, ki se ji morate izogibati

Izogibajte se instantnim juham in že pripravljenim, zamrznjenim jedem, ki vsebujejo veliko soli in maščob ter zelo malo hranilnih snovi, ki jih sicer potrebujete v tem obdobju življenja. Če vas zamika solata, si privoščite temno zeleno mehko solato, ki vsebuje veliko balastnih snovi, vitamine A, B in C, folno kislino, kalcij in kalij, in ne solate ledenke, ki vsebuje le malo teh hranilnih snovi. Ko ste žejne, ne posegajte po sladkih gaziranih pijačah, ki vsebujejo ogromno sladkorja, temveč si raje privoščite mleko, mineralno vodo in z vodo razredčene naravne sokove. 

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih