bolha.com MojeDelo.com
(Allium sativum)

Česen

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Medtem ko mnogi cenijo oster vonj svežega česna, ki zaradi vsebnosti eteričnega olja nastane pri rezanju, imajo drugi v svojih jedeh raje bolj prikrit okus. To lahko dosežemo na več načinov. Skodelice, lonce ali ponve, v katerih kuhamo, lahko predhodno namažemo s prerezanim strokom česna in tako jedi pridamo lahek ton te začimbe. Okus bo še bolj nevsiljiv, če česen pred uporabo malo pokuhamo v mleku ali vodi in ga nato uporabimo kot pire. Da bi izkoristili tudi afrodizične lastnosti česna, se priporoča, da po jedi prežvečimo nekaj semen kardamoma, ki nevtralizirajo vonj česna.

Kratka zgodovina česna

Vsak otrok ve, da je ena izmed glavnih lastnosti česna to, da ščiti pred vampirji. Nasprotno pa ni tako znano dejstvo, da so že stari Egipčani pri gradnji piramid dobili dnevno porcijo česna in da je bila v starem Rimu zelo priljubljena jed česnov sir (moretum). Pri tem gre za krepko mešanico sira, olja, česna in nekaterih začimb, ki so jih na podeželju radi jedli že za zajtrk. Tudi pozneje je imel česen večjo vlogo v preprosti kuhinji podeželskega prebivalstva kot v kuhinji vladarjev. Kljub njegovemu trdnemu častnemu mestu v kuhinjah po vsem svetu se je do danes obdržal določen dvom: tako je v ZDA skupina ljudi tožila neko restavracijo, ker naj bi tam po njihovem mnenju uporabljali preveč česna. Na srečo je sodišče odločilo v prid restavraciji, torej tudi v prid česnu.

Biološke značilnosti

Kar okusimo kot česen z njegovim značilnim vonjem, je pravzaprav čebulica priljubljene rastline. Medtem ko so cvetovi, ki kronajo tudi do enega metra visoko steblo, zanimivi predvsem zaradi svoje ekstravagantne oblike, so čebulice tiste, ki vzdražijo naše brbončice. Gre za rastlino, ki miruje in nato vzklije kmalu za tem, ko je izpostavljena ugodnim razmeram. Tako spet zraste v novo rastlino.

Za zdravje in telo

Že od nekdaj je znano, da uživanje te rastline z značilnim vonjem pozitivno vpliva na zdravje. Prav Louis Pasteur je znanstveno dokazal protibakterijsko delovanje česna. Od takrat raziskavam o zdravilnih lastnostih česna ni videti konca: česen vzbuja apetit in pospešuje prebavo, uravnava krvni pritisk, skrbi za krvni obtok ter zmanjšuje verjetnost za srčni infarkt. Prav tako pozitivno vpliva na nivo maščobe in holesterola v krvi ter ščiti želodec in črevo pred infekcijami. Zahvaljujoč dobremu okusu, ki ga česen da vsaki jedi, ni nič čudnega, da velja za eno izmed najpomembnejših začimb na svetu.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih