bolha.com MojeDelo.com
(Prunus spp.)

Češnje Češnje in višnje

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi češenj?
Ker se češnje hitro navlečejo tujega vonja, jih moramo hraniti ločeno od drugih živil. Pri nakupu morajo biti gladke in čvrste, ne pretrde - v tem primeru češnje še niso zrele. Pri uživanju moramo biti pozorni, da ne pojemo ali grizemo peščk, ker vsebujejo cianovodikovo kislino in so strupene. Prav tako ne pijmo vode, kadar uživamo češnje, saj lahko pride do bolečin v trebuhu. Uživanje češenj nam sicer ne more preprečiti nihče več.

Kratka zgodovina češenj
Da imamo v Evropi češnje, se moramo zahvaliti rimskemu vojskovodji Luciju Liciniju Lukulu, ki je poveljeval v tretji mitridatski vojni (vsaj tako piše Plinij), kjer ga je vojni pohod pripeljal na Črno morje, od koder ni prinesel samo zakladov, ampak je v Rim prinesel tudi drevo češnje. In iz besede Cerasus (tako se je imenoval kraj ob Črnem morju, kjer je bilo drevo) se je izpeljala beseda za češnje ceresia.
Seveda so obstajale divje oblike češenj že veliko prej, te vrste češenj, ki jih poznamo sedaj in ki jih imamo tako radi, pa imajo začetke v rimskih časih. Vse od tedaj obožujemo te sladke in kisle rdeče sadeže, ki so krščanski simbol za raj. Tako najdemo češnje tudi na npr. pomemben mestu na sliki Hieronymusa Boscha »Vrt poželenja«. In da je v uživanju češenj tudi nekaj naslade, ne dvomi nihče.

Biološke značilnosti
Češnje zrastejo, tako kot ostalo koščičasto sadje, npr. marelice ali slive, tudi do 20 metrov visoko. Sort češenj je ogromno, med bolj znanimi jih delimo na sladke češnje in višnje. Glede na sorto se mali rdeči sadeži razlikujejo po tankih pecljih, po obliki, od okroglih do ovalnih in po barvi, ki sega od rumene in svetlo rdeče do močno temno rdeče barve. Pa duha ne razveselijo samo sladki sadeži, tudi zgodnji beli cvetovi na drevesih tako očarajo, da če se spomladi nahajate na Japonskem, od lepih cvetov ne boste vedeli, kje se vas drži glava.

Za telo in zdravje
V vseh vrstah je nekaj zdravega, za zlato pravilo pa velja, bolj je češnja temna, bolj je zrava, saj je v njej več antocianov. In to barvilo ni samo lovilec radikalov, ampak je dobro za imunski sistem in naj bi delovalo kot blažilec bolečin.
Polne kalija, kalcija in magnezija kot tudi vitaminov B in C, so češnje tudi iz zdravstvenega stališča čudovit sadež za otroke, pa ne samo zato, ker lahko iz njih delajo simpatične uhane.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih