bolha.com MojeDelo.com
(Cinnamomum ceylanicum, Cinnamomum aromaticum)

Cimet

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Cimetov prah je univerzalni dodatek številnim piškotom, kolačem in pecivu. Ne uporabljamo pa ga le na področju slaščic, temveč je cimet uporabna začimba tudi pri orientalskih enolončnicah ter jedeh s karijem ali krepkih jedeh, kot je raca z rdečim zeljem. Cele cimetove palčke je jedi najbolje dodati deset minut pred koncem kuhanja, saj imajo tako dovolj časa, da njihova aroma pride do izraza.

Kratka zgodovina cimeta

Cimet se pojavlja že v začetnih delih literarne tradicije, saj ga je uporabil nihče drug kot Mojzes in z njim po božjih navodilih odišavil olje za maziljenje. Cimet je imel v starem Egiptu prav tako ritualen pomen, saj so ga uporabljali pri prekajevanju in mumificiranju. Nič manj mitičen ni bil v stari Grčiji in Rimu. Tu je bil cimet v enaki meri redek kot tudi legendaren. Redkokdo je v tistih časih vedel, od kod prihaja ta draga začimba, zato je nastalo ogromno izmišljenih zgodbic – od ogromnih ptičev, ki naj bi si gnezda zgradili iz cimetove skorje, prek ljudi v kraljestvu Saba, ki so cimet celo dodajali ognju, da je bolje gorel, do netopirjem podobnih pošasti, ki naj bi varovale nek ribnik, v katerem je rastel cimet. Do 15. stoletja se spoštovanje do te začimbe, ki izvira iz Cejlona ali Indije, ni veliko spremenilo – da so ljudje od Arabcev dobili cimet, so jim morali v zameno ponuditi evnuhe ali lepa dekleta. Na srečo je cimet danes lažje dostopen in je še vedno zelo dobra začimba za izboljšavo okusov v kuhinji.

Biološke značilnosti

V osnovi razlikujemo med cejlonskim in kitajskim cimetom, pri čemer je cejlonski bolj cenjen. Cimetova palčka je pravzaprav skorja lovorovke, ki lahko v tropskem podnebju zraste do 12 metrov visoko. Pridobijo jo tako, da jo odrežejo s tankih vej ali njihovih poganjkov in nato odstranijo najbolj zunanji sloj, saj je v njem veliko grenke snovi. Svojo značilno obliko zvitkov (v italijanščini se cimet imenuje cannella, kar je povezano z obliko zvitka oziroma z besedo cannelloni) palčke pridobijo tako, da položijo več slojev skorje na kovinske palice. Cimetove palčke so lahko debelejše ali tanjše, pri čemer so tanke boljše kakovosti.

Za zdravje in telo

Prav nič ni čudno, da cimet ne sme manjkati v nobenem božičnem pecivu. Daje namreč občutek sitosti in povečuje apetit. V ljudskem zdravilstvu mu pripisujejo tudi očiščevalni učinek in menijo, da pomaga izboljšati razpoloženje. Rezultati novejših študij so pokazali, da je cimet zelo primeren tudi za diabetike, saj znižuje krvni sladkor – morajo pa opraviti še natančnejše raziskave. Vendar pazite! Nosečnice, ljudje, ki so nagnjeni k alergijam, in tisti, ki imajo želodčne razjede, se morajo cimetu izogibati oziroma ga uporabljati previdno, saj je lahko zaradi kumarina v takih primerih tudi zdravju škodljiv.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih