Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
čokolada, vino - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Čokolada in vino

Deli:
Facebook
Twitter

Skrivnost je v kombiniranju!

 


 

 

 

Bodite pozorni na kakovost vina, da se bodo kompleksne arome in okusi skladali s čokolado.

K preprostim mlečnim čokoladam z okusom mandljev, nugat kreme ali pa z okusom sadja, kot sta marelica ali malina, se najbolje podajo bogata bela vina, ki poudarijo okus sadja. S svetlo čokolado se odlično ujame penina, z belo čokolado pa rosé šampanjec.

Večji kot je delež kakava v čokoladi, bolj se k njej podajo sladka vina, kot je ledeno vino, vina jagodnega ter suhega jagodnega izbora. Sladka vina iz črnih grozdnih jagod se še posebno dobro ujemajo s čokolado z visokim kakavovim deležem.

Stopnja vsebnosti alkohola se mora skladati z deležem kakava. K temnim, žlahtnim vrstam čokolade se podajo močna vina. Najboljša so suha vina, dozorela v barrique sodih (hrastovi sodi, op. p). Idealna so lahka vina polnega okusa z zrelim taninom in malo kisline.

Tako večina belih vin kot tudi rdeča vina z več kisline, kot so chianti classico, rioja ali pinot noir, se sploh ne ujamejo s čokolado, saj v kombinaciji z njo dobijo trpek ali kisel okus, v ospredje namreč stopita kislina in tanin.

Čokolada z visokim deležem kakava se odlično sklada z vini, kot so portovec, sherry (špansko vino de Jerez) in vino amarone (vino iz osušenih in stisnjenih grozdnih jagod), ki se s svojo sladkostjo odlično dopolnjujejo z močno aromo kakava. Tudi francoska sladka rdeča vina (vina banyl) so dobri spremljevalci čokolade.

  • Nasvet: namesto sladice lahko gostom ponudite kozarec vina in čokolado.

Pravila so le smernice – končna odločitev je v vaših rokah. Če se komu zdi, da je kozarec ohlajenega rizlinga najboljša izbira k čokoladi, potem to drži.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih