bolha.com MojeDelo.com
Popečena krema

Crème brûlée

Karamelni Crème brûlée velja za pravo klasiko med sladicami, saj so ga poznali že v 17. stoletju. Ljubitelji ga zelo radi uživajo, vendar imajo v večini primerov strahospoštovanje pred pripravo doma. V resnici je priprava zelo enostavna!

Za klasični Crème brûlée potrebujemo le nekaj sestavin: jajčni rumenjak, sladkor, mleko, sladko smetano in vanilijo.

Vse skupaj dušimo v pečici z vodno kopeljo pri ca. 100 ° C.  Nato sladico dobro ohladimo, jo posujemo s sladkorjem in karameliziramo. Posebna napetost med mrzlo kremo in toplo hrustljavo površino pričara v ustih nepozaben okus.

Z dodajanjem vanilijeve arome lahko poljubno spreminjamo okus sladice.

Z razmerjem med mlekom in sladko smetano lahko vplivamo na gostoto kreme v sladici. Prav tako lahko uporabimo tudi sojino, kokosovo, mandeljevo ali pistacijino mleko. Za podobno sladico »Crema catalana« pa nasplošno uporabljamo le mleko namesto smetane.

Pri dušenju moramo biti pozorni na temperaturo, ki ne sme preseči 100° C. Vodna kopel omogoči dobro vlažnost zraka, ni pa vedno nujno potrebna. V pečico lahko položimo posodico z vodo. Crème brûlée zelo dobro uspev parnem kuhalniku, kjer temperatura ne preseže 100° C. Kuhalnik omogoča med kuhanjem primerno vlago.

Za čudovito karamelno plast uporabimo klasično kovinsko napravo za karameliziranje ali danes bolj poznan plinski gorilnik.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih