Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Dalaj Eegol o svojih prehranjevalnih navadah - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Za vsako bolezen raste rož'ca« Dalaj Eegol o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Vsestranski umetnik Dalaj Eegol, ki zdaj nastopa kot RecycleMan, glasbeno občinstvo pa ga predvsem pozna kot glasbeni rap fenomen z imenom Alien, pravi, da ko se je pred desetimi leti odpovedal uživanju mesa in piva, je shujšal za celih 10 kilogramov.

 

Kako bi opisali svoje prehranjevalne navade?

Predvsem skoraj veganske. Vegetarijanec sem zdaj že 14 let.

So se z leti kaj spreminjale? Kako?

Predvsem gre vse še bolj v zdravo bio-/ekosmer z dosti manj sladkorja kot včasih.

Kaj je vaša najljubša jed?

Nimam prav osebnega zmagovalca, ampak dober špaget me zmeraj razveseli. Najbrž zato, ker paradižnik vsebuje veseli serotonin. Sicer imam rad tajsko in izraelsko kuhinjo. Tudi hrana, tipična za jug Indije, mi je blizu. Blizu doma v Indiji imamo tudi zelo dobro picerijo. Picajolo je Italijan in vse je dnevno sveže pripravljeno. V Aurovillu pridelujejo odlične sire in jogurt, prav tako tudi mocarelo in parmezan.

Katero jed sami najbolje pripravite?

Vse, kar pripravim, je seveda okusno, ker pa se nisem ravno specializiral kot kuhar, tudi nimam posebnih receptov. Ko kuham, vsekakor uporabljam začimbe, sojino omako in obvezno oljčno olje, ki je večinoma prisotno v solatah. Če pa pečem, uporabim sončnično olje. Včasih v juho dodam kokos. V popečeno zelenjavo spadajo tudi indijski oreščki ali kikiriki.

Ali obstaja kakšna hrana, na katero vas vežejo posebni spomini?

Če ne rečem burek, bi lagal. Predvsem zaradi komada, ki sem ga tolikokrat odpel. Nisem pa vezan. Torej ne razmišljam o tem in ne dajem temu kakšnega pomena.

Ali menite, da hrana, ki jo uživamo, vpliva tudi na človeškega duha? Zakaj?

Vsekakor. Ker sem po letih uživanja mesa precej hitro in brez težav opustil meni to že skoraj čudno navado, lahko zdaj z distanco opazujem, kako se mnogo ljudem že kar na obrazu vidi škodljivost hrane, ki jo zaužijejo. Nekaterim se na obrazih vidijo celo klobase. Včasih se mi tudi zazdi, da kar vem, kdo je »chicken fan« oziroma kdo pretirava s kruhom, mastjo in smetmi. Celo najlepša dekleta imajo grde alergijske izpuščaje od hrane, pa jim recimo zunaj Evrope zaradi spremembe v prehranjevanju izginejo. Ko sem pred leti opustil uživanje mesa in pitje piva, sem shujšal deset kilogramov.

Kje po navadi nakupujete hrano?

Kar ni sveže in z vrta, se normalno nabavi v ekooddelkih nakupovalnih centrov, ki so dobro založeni s tovrstno hrano, ki pa je žal obravnavana kot ekskluziva ter ne kot nekaj samoumevnega in naravnega. Cene teh izdelkov so še vedno previsoke. Sojino mleko, proizvedeno v Nemčiji, ki stane v Parizu 1,80 evra, stane v Sloveniji okoli tri evre. Hudo je, da v teh časih ljudje še vedno kupujejo zmeraj več še slabše hrane, ker je cenejša, lažje dosegljiva in ker je medijsko opran možgan tovrstnih uporabnikov. Celo več kot 70 odstotkov hrane vsebuje nevarne endosulfane oziroma konzervanse, zaradi katerih je neskončno kožnih alergij, pa se še zelo malo se ve o tem.

Kaj menite o prehranskih dopolnilih?

Če govorimo o super hrani, vsekakor. Poleg tega, da so Kitajci že na tisoče let zdravo vitalni vse življenje, ne gre zanemarjati indijske homeopatske znanosti, ki sega tisočletja nazaj in tiho, nevpadljivo pozitivno balansira zdravstvena stanja uporabnikov. Naravni izvlečki rastlin brez kakršnihkoli kemičnih dodatkov so izjemno učinkoviti. Kot je rekel stric Kosobrin: »Za vsako bolezen rož'ca raste.«

Kakšen nasvet bi dali našim bralcem glede zdravega prehranjevanja?

Čim več sveže in s kemijo neškropljene hrane. Poskusite imeti svoj vrt ali vsaj neko sadno drevje. V Sloveniji gre še vedno preveč sadja v gnitje. Škoda!

Avtor: P. F.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih