bolha.com MojeDelo.com
(Phoenix dactylifera)

Datelj

Na kaj moramo biti pripravljeni pri pripravi dateljev?

Pri nas poznamo predvsem datelje v posušeni obliki, ki so obdelani s sladkorjem in sirupom.
Med oktobrom in januarjem pa so na voljo tudi sveži dateljni. Pri nakupu svežih dateljnev moramo biti pozorni, da je sadež mehek, vendar ne sme biti zmečkan ali imeti čudnega vonja. Za uživanje svežih dateljnev, ki so v nasprotju s suhimi manj sladki, najprej odstranimo kožo in odstranimo koščico. Po lupljenju je priporočljivo, da si hitro operemo roke, saj v nasprotnem primeru zelo težko odstranimo rjavo barvo.

Biološke značilnosti

Več kot 1.500 različnih sort dateljnov raste v obliki jagod na 30 metrov visokih palmah. Na eni palmi na leto zraste do tisoč sadežev, da obrodi, pa lahko preteče tudi do deset let. Podoglovato-ovalni sadeži so dolgi od dva do sedem centimetrov in imajo sprva zeleno meso, ki se v času zorenja spremeni v zlatorjavo ali rdečerjavo. Meso zrelih sadežev, ki je sladko kot med, obdaja koščico, ki ni užitna.

Za telo in zdravje

Če imajo beduini dateljne za »kruh puščave«, postane jasno, da so ti sadeži zelo hranilni. Poleg tega so zelo priljubljeni pri prebavnih težavah, saj ne obremenjujejo želodca in črevesja. Imajo velik delež sladkorja, ki je lahko prebavljiv, ter veliko kalija, magnezija, fosforja, bakra in pantotensko kislino, ki poskrbi za lepo kožo. Ne smemo podcenjevati njihove naravne lastnosti, da delujejo kot uspavalo: po arabski tradiciji bi morali za miren spanec pojesti pet dateljnov.

Zgodovina dateljna

»Ko z neba pade datelj, moraš odpreti usta« – ta pregovor sicer izvira iz Kitajske, prvi, ki so ga upoštevali, pa so bili prebivalci v okolici Perzijskega zaliva, kjer dateljne gojijo že več tisočletij. Z Orienta izvira tudi legenda, ki pravi, da je bog človeka ustvaril iz ilovice – iz ostanka pa kamelo in datelj. Naša beseda datelj je izpeljana iz grške besede daktylos – pri čemer datelj le malo spominja na prst, ki jo označuje ta grška beseda. Tudi v arabskem prostoru, kjer dateljni do danes niso izgubili svoje priljubljenosti, se ena izmed najboljših sort imenuje deglet nour, kar pomeni »prst svetlobe«.

Avtor: Helene Wagner / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih