Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Deli jagnjetine - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Deli jagnjetine Vsak kos je užitek

Deli:
Facebook
Twitter

Vse podrobnosti o delih, okusu, pripravi in značilnosti kosov mesa jagnjetine.

File
Ustreza pljučni pečenki pri svinji ali govedu. Pri jagnjetu pa je zelo majhen in okusen; prava delikatesa.

Hrbet
Sega od spodnjega (ledij, primernih za jagnječjo krono) do zgornjega hrbta, iz katerega dobimo zarebrnico oz. kare (hrbtni file), ko mu odstranimo kosti. Iz hrbta se izrežejo pusti kosi za pečenje v celem kosu, koteleti (tudi razpolovljeni) in zrezki brez kosti pa so primerni za (hitro) pečenje ali žar.

Stegno
Lep, velik kos s kostmi ali brez, v celem kosu ali zvit, je odlična pečenka za praznične priložnosti v vseh letnih časih. Posebna specialiteta so t. i. florentinski zrezki iz stegna – prečno narezane rezine s kostmi. Posamezne dele stegna se v enem kosu ali v obliki zrezkov peče v ponvi, pečici ali na žaru, lahko pa se jih nareže še na manjše kose za ražnjiče, fondue in okusne raguje.
100 g stegna vsebuje 64 g vode, 70 mg holesterola, 18 g beljakovin, 18 g maščob, 78 mg natrija, 380 mg kalija, 10 mg kalcija, 213 mg fosforja, 23 mg magnezija in 27 mg železa. Energijska vrednost je 234 kcal oz. 979 kJ.

Pleče
S kostmi ali brez je zelo primerno za pečenko. Lahko ga pripravimo tradicionalno ali bolj eksotično in ga napolnimo ter dušimo. Ta vsestranski sočni kos mesa lahko uporabimo tudi za ragu, golaž ali v obliki mletega mesa.

Vrat
Meso, prepredeno z maščobo, je odlično predvsem za krepko pečenko, brez kosti pa za enolončnice in raguje. Vrat je zelo primeren tudi za mleto meso.

Prsa
Zelo masten kos lahko napolnite po lastnem okusu in ga spečete, v manjših kosih pa je dober tudi za enolončnice. Prsa z rebri so zelo zaželen kos.

Trebuh
Meso prsi prehaja v trebuh, ki se uporablja podobno kot prsa.

Krača, zadnja in prednja
V celem kosu je primerna za žar, pečenje, cvrtje in dušenje, brez kosti pa za okusne raguje in enolončnice. Zadnja krača je bolj mesnata od prednje; pri počasnem pečenju se vezivno tkivo zelo zmehča in poskrbi za odličen okus.

Drobovina
Temna drobovina (jetra, srce in ledvice) in svetla drobovina (možgani, priželjc, jezik in vampi) so precej mehkejši kot pri teletini, toda imajo močnejši okus.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih