bolha.com MojeDelo.com
(Allium schoenoprasum)

Drobnjak

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Po okusu drobnjak spominja na mešanico med čebulo in česnom, a ima vsekakor milejši in bolj fin okus. Če cenimo močno aromo, moramo poseči po večjih in debelejših steblih, če pa imamo raje milejši okus, izberimo tanjša stebelca, ki imajo bolj nevsiljivo aromo. Drobnjak svoj poln okus pokaže le, če uporabimo svežega in hrustljavega, brez posušenih ali rumenih delov, in ga jedi dodamo tik pred postrežbo. V hladilniku zdrži nekaj dni, vsekakor pa ga je bolje uporabiti prej kot pozneje. Na drobno sesekljan je primeren tudi za zamrzovanje.


Kratka zgodovina drobnjaka

Uspeh drobnjaka se je začel že v srednjem veku. Od takrat so ga povsem zasluženo zasipali s častjo in hvalo: za varovanje pred nesrečo so na okno obesili šopek drobnjaka, z njim so na veliki četrtek začinili juho, da bi vse leto ostali zdravi, učenjaki iz 16. stoletja pa so ga imeli celo za rastlino, ki vse pozdravi in je dobra za vse, razen za ledvice. Nihče drug kot Karel Veliki je priporočil, naj v samostanih začnejo gojiti drobnjak. Tako je to zelišče počasi dobilo sloves, da ne prinaša le zdravja, temveč odlično deluje tudi proti duhovom in čarovnijam. Praznoverski vidik je zdaj že pozabljen, a ta zdrava in okusna začimba danes ne manjka na nobenem vrtu, še manj pa na domačih krožnikih.

Biološke značilnosti

Tako kot česen in šalotka, tudi drobnjak spada v družino lukovk in je tako najmanjši član te družine. Iz enega šopa majhnih čebulic zrastejo približno 15 centimetrov visoka in cevasta zelena stebla s prijetnim vonjem in rahlo ostrim okusom. Ko stebla začnejo cveteti v belih do vijoličastih odtenkih, je višek drobnjaka že mimo in se okus v veliki meri izgubi. Drobnjak, ki pogosto raste tudi v divjini, moramo odrezati tik nad tlemi, da lahko naslednje leto zopet zraste.

Za telo in zdravje

Stari zeliščarji so imeli prav: drobnjak je zdrav. Vsebuje veliko vitaminov A in C ter fosforja. Poživlja prebavo in okrepi želodec, poleg tega pa naj bi zniževal še krvni tlak. Uporabljamo ga tudi kot zdravilo proti glistam, saj deluje protibakterijsko.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih