bolha.com MojeDelo.com
Nasveti in triki za puhasti okus

Enostavno naredimo krofe sami

Če želite krofe narediti sami doma, vam lahko pri tem pomagajo naši nasveti in triki.
V preteklih časih so (predvsem duhovni svet) hranljive krofe v velikih količinah uživali pred postnim časom, da so ga lažje prestali. Danes glede na prehranjevalne navade post ni več zadosten razlog, da bi se ponovno znebili zaužitih maščob.

Glede na velikost krof vsebuje od ca. 300 do 400 kalorij. Pri nas se letno poje več milijonov krofov.

Suhi ali sveži kvas?
Pri kvasu gre za enocelične glive, ki povzročajo vrenje. Med drugimi razlikujemo pivski, pekovski in vinski kvas ter ga uporabljamo v kuhinji kot sredstvo za vzhajanje. Uporabljamo ga predvsem pri jedeh iz moke kot so jedi iz kvašenega testa. Kvas ima visoko vsebnost vitaminov B, zato dobro vpliva na kožo (npr. pri aknah), lase in zobe.
Sveži kvas obstoji v hladilniku ca. 1 teden. Za spontano peko je zato bolj primeren suhi kvas, ki ga lahko brez problemov doma hranimo nekaj mesecev.

Predtesto - najpomebnejša osnova!
Da bi preverili svežost kvasa, naredimo pred peko preizkus vrenja s predtestom.
Z moko in sladkorjem (brez soli) zmešamo kvas v nekoliko mlačne vode oz. mlačnega mleka in pustimo vzhajati (preizkus ali je kvas sposoben vrenja).

Maščoba
Uporabljajmo le visoko kakovostno maščobo, po možnosti čim bolj brez okusa, kot je kokosova maščoba, strjeno kikirikijevo olje, sojino olje ali repičino olje.
Jajca. Več rumenjaka kot uporabimo, bolj krhko bo testo in krofi bodo imeli lepšo barvo. Vendar pozor: več rumenjaka pomeni tudi več kalorij in holesterina.

Marmelada
Tradicionalno uporabljamo marelično marmelado, vendar je zelo priljubljena tudi vanilijeva krema. Kdaj lahko poizkusimo tudi krofe z jajčnim, lešnikovim ali likerjem Baileys. Slivova marmelada, marmelada iz pečenih jabolk, lešnikova krema ali marcipan.
Pozor: Pri ugrizu bodimo pozorni na luknjico, kjer smo polnili krof. Če ugriznemo na pravem mestu, bo marmelada končala le v naših ustih!

Rum
Rum ni le nosilec okusa, vendar med peko izhlapi. Izločanje alkohola prepreči, da bi se krofi preveč napojili z maščobo.

Izrezovanje ali oblikovanje z rokami
Z obojim dosežemo čudovite rezultate. Oblikovanje z rokami zahteva nekoliko vaje, vendar gre v osnovi za najenostavnejši in najhitrejši način pripravljanja krofov. Izrezani krofi pa po drugi strani nimajo luknje! Najbolje, da preizkusimo oba načina in se sami odločimo za najljubšega.

Pri pravilnem oblikovanju z rokami košček testa (ca. 40g) zaobjamemo z dlanmi. Nežno pritiskamo ob podlago in krožimo dokler ne nastane lepa krogla z gladko površino.
Kroglo lahko, tako kot pri cmokih, oblikujemo tudi z rokami in nato nekoliko stisnemo.

Beli rob
Temeljni kamen za poznani beli rob postavimo že pri vzhajanju testa!
Dobro vzhajano testo mora imeti nežno površino, ki ne sme biti sijoča! Njegov volumen se mora podvojiti.

Krofe pri cvrenju vedno pazljivo spustimo v maščobo z zgornjo stranjo. Nato posodo pokrijemo. Po ca. 3 minutah obrnemo in pri odprti posodi cvremo še dodatne 3 minute.

Puhasti krofi
Vzhajano testo gnetemo z mešalnikom tako dolgo dokler ne odstopi od sten posode in od palic za mešanje. Testo mora biti svetlo in nikakor ne pretrdo. Strokovnjaki temu pravijo "narediti testo zračno".

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih