bolha.com MojeDelo.com
(Phaseolus spec.)

Fižol

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Glede na vrsto lahko fižol uživamo skupaj s strokom (npr. stočji fižol) ali pa samo njegovo seme (npr. bob). Pri nakupu svežega fižola pazimo, da fižol ni poškodovan in nima rjavih delov. Umijemo ga šele tik pred kuhanjem in mu obrežemo konice. Suh fižol moramo, da je lažje prebavljiv, pred kuhanjem namakati v mrzli vodi več ur. Sveži fižol obstoji 2-3 dni, posušenega pa lahko hranimo tudi do 1 leta.

Kratka zgodovina fižola

V vsakem fižolčku se nahaja ponovno rojena človeška duša – grški filozof Pitagora je na podlagi tega verovanja odsvetoval uživanje fižola. Seveda pa je le malokdo upošteval takšne nasvete, saj šteje fižol poleg žita že tisočletja za enega izmed najpomebnejših živil. Prvotno izhaja iz sredozemskega okolja, vendar so ga cenili tudi že v antični Kitajski. Do 16. stoletja je bil bob edina vrsta fižola, ki so ga pridelovali v Evropi. Šele z odkrivanjem Amerike je postal poznan tudi v južni Ameriki. V botaničnem smislu ga ne smemo zamenjati z debelim južnoameriškim phaseolus fižolom, torej zelenim fižolom, ki so ga v Evropo prinesli španci šele v 16. stoletju. Sčasoma je postal najbolj priljubljena vrsta fižola tudi pri nas.

Biološke značilnosti

Vse vrste fižola spadajo v družino stročnic. Vendar različne vrste boba niso v sorodu z veliko družino phaseolus bobov. V to družino spadajo priljubljeni belorumeni stročji fižol, fižol kidney, mladi stročji fižol, rdeči in črni fižol – oziroma več kot 100 različnih vrst, ki se med sabo ne razlikujejo le po okusu, ampak tudi velikosti in videzu. Človek je postavljen pred težko izbiro. Pri nas je glavna specialiteta med fižolom laški fižol. Z besedo fižol označujemo celotni plod, tako strok kakor tudi semena v njem.

Za zdravje in telo

Fižol je pravi »vsemogočnež«, kadar gre za telesno dobro počutje: je odličen dobavitelj proteinov in zelo nasitno živilo. Visok delež balastnih snovi preprečuje zaprtje in zmanjšuje holesterol. Obrok iz fižola pokrije dnevno potrebo po folni kislini in železu (zato morate vedno dodati kanček limoninega soka), deleži kalija in natrija pa nižajo krvni tlak. Vendar fižol ne učinkuje dobro le na naše zdravje, ampak ga lahko uporabljamo tudi kot doma narejeno kozmetiko: niacin in pantonenska kislina pomagata polepšati kožo, prav tako pa se uživanje fižola priporoča pri izpuščajih in alergijah.

Avtor: Helene Wagner / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih