bolha.com MojeDelo.com
Kako iz preproste jedi naredimo pravo pašo za oči

Garniranje in dekoriranje

Neprivlačno dekoriran kos mesa, postavljen na sredino krožnika, pri nobenem gostu ne bo povzročil velike evforije. Da bo ob naslednjem vabilu na večerjo vaša jed poleg kulinarične mojstrovine tudi prava paša za oči, vam razkrivamo 10 najpomembnejših nasvetov in trikov pri dekoriranju jedi.

1. Dekoriranje in garniranje je tekma s časom, saj se hrana lahko hitro ohladi. Da pridobimo nekaj časa, moramo pred pripravo segreti krožnike.
2. Manj je velikokrat več. Izogibajmo se preveč obloženim krožnikom in pustimo rob krožnika vedno prost. Konec koncev potrebujemo robove, da lahko serviramo naše mojstrovine.
3. Pri okraševanju jedi govorimo o posteljici iz omake in ne kopeli iz omake. Nikoli ne prelivajmo omake po ribah, mesu ali prilogah, ampak jo vedno dodajmo ob jedi v manjši, vendar zadostni količini.
4. Sveži listič zelišča, položen na prilogo ali meso, je prava paša za oči. Predvsem sta primerna sveži peteršilj ali bazilika. Dve prekrižani vejici drobnjaka prav tako delujeta zelo dinamično in zbujata tek.
5. Poseben učinek dosežemo, če baziliko in petešilj ocvremo v vročem olju in jih primerno namestimo na krožnike. Pozor: sveža zelišča vsebujejo več vode in lahko zato močno škropijo, ko pridejo v stik z vročo maščobo.
6. Kupček riža, kot ga dobimo v elegantni restavraciji, pričaramo tako, da napolnimo okrogli modelček z rižem in ga nato hitro obrnemo na krožnik. Namesto tega lahko vzamemo dve žlici s katerima in iz riža, kuskusa ali polente oblikujemo "žličnike" ter jih namestimo eden poleg drugega.
7. Kakav in sladkor v prahu nudita širok spekter možnosti garniranja. Položimo vilico na beli krožnik in jo presujmo z nekoliko kakava v prahu. Previdno odstranimo vilico in že imamo popolno dekoracijo za mousse au chocolat ali druge sladice. Na nadaljevalni stopnji se lahko preizkusimo tudi v šablonah iz papirja.
8. Bogate izrezane oblike iz sadja in zelenjave so dobrodošle, vendar jih moramo uporabljati v pravih proporcih. Če je narezljana pomaranča večja kot glavna servirana jed, to odbije gosta od prave "atrakcije" na krožniku.
9. Nabodala niso primerna le za žar, ampak učinkujejo, predvsem kot dekoracija pri juhah, zelo profesionalno. Narežimo stari kruh na manjše kocke in jih nataknimo na tanko leseno nabodalo. Popecimo kruhove kocke v zadostni količini masla, da bodo fino hrustljave. V trenutku imamo nabodalo s croûtonsi, ki jih serviramo tako, da jih položimo preko skodelice z juho.
10. Pri garniranju in okraševanju velja zlato pravilo, da mora biti vse, kar je na krožniku, užitno. Predvsem pri garniranju s cvetovi in zelišči je to zelo pomembno pravilo. K užitnim cvetovom spadajo na primer marjetice in cvetovi buč. Prav tako so vlakna čilija čudovita garnitura, medtem ko se raje izognimo dekoriranju s celim strokom čilija, saj je dovoljeno ugrizniti v vse, kar leži na krožniku.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih