bolha.com MojeDelo.com
Kaj ima golaž skupnega s pastirjem?

Golaž

Deli:
Facebook
Twitter

Prvotno izvira iz madžarske kuhinje, vendar vseeno šteje med nekatere najbolj priljubljene jedi Slovencev ter se je uveljavil v oblikah kot je pastirski, segedin, goveji ali krompirjev  golaž (bograč).

Kot stalna sestavina domače hrane pa ga najdemo skoraj na vsakem jedilniku v vseh pravih gostilnah in je zelo priljubljen ob novem letu ali za zajtrk po prekrokani noči.

Drugače kot za večino jedi, je za golaž primerno žilavo meso, saj se kuha previdno in počasi. Paprika, kumina, majaron, čebula in česen ter glede na recept tudi krompir, zelje klobasice spadajo v vsak pošten golaž.

In nihče ne je golaža svežega - pravi poznavalec ga ponovno pogreje najmanj enkrat in se veseli vedno boljšega okusa.

Ali ste vedeli?

Madžari našega golaža ne imenujejo »guyás« (kar po madžarsko pomeni pastir in se v kulinariki uporablja v povezavi z vsemi vrstami enolončnic) ampak »pörkölt«.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji1

  • Gregor Vidovič
    Gregor Vidovič je komentiral/a 13.10.2015 ob 16:34 uri

    pozdravljeni, prihajam iz prekmurja, kjer je bograč poslastica, ki si jo marsikdo ne more privoščiti- seveda ta pravi bograč. To je poslastica zatudi za večino slovenije, ker naši lokalni kuharji v kotlih ustvarijo popolno harmonijo med okusi in bograč velja za top jed na žlico. VI PA V OPISU ZGORAJ NAPIŠETE, DA JE BOGRAČ KAO DRUGO IME ZA KROMPIRJEV GOLAŽ !!!!! Verjetno avtor še nikoli ni bil v Prekmurju in poskusil pravega bograča, skuhanega od številnih domačih lokalnih mojstrov te jedi!

    Odgovori
Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih