bolha.com MojeDelo.com

Higiena je še posebno pomembna v kuhinji Večina ljudi misli, da je največ klic na stranišču, a jih je v resnici največ v kuhinji

Deli:
Facebook
Twitter

V kuhinji vladajo odlični pogoji za razvoj klic, saj je prostor vlažen in topel, zato moramo v njej zelo paziti na čistočo. Načeloma niso škodljivi vsi mikroorganizmi. Nekateri so za ljudi celo življenjskega pomena, saj predstavljajo naravno zaščito za črevesno floro in kožo. Brez probiotičnih mikroorganizmov ne bi poznali jogurta, sira ali piva.

V kuhinji je nekaj kritičnih prostorov, ki so idealni za mikroorganizme. Mednje spadajo odtok, delovne površine, gospodinjski aparati in pripomočki, pripomočki za čiščenje, hladilniki, smeti, roke in okuženi ali celo pokvarjeni izdelki (perutnina, jajca, zelenjava, solata).

Osnovna pravila

Zato je pomembno, da se držimo nekaj osnovnih pravil glede živil. Po nakupovanju moramo živila, kot so meso, ribe, jajca in mlečni izdelki, takoj pospraviti v hladilnik. Pri globoko zamrznjeni hrani moramo paziti, da ne prekinemo hladilne verige. To je še posebno pomembno poleti.

Globoko zamrznjena živila moramo odtajevati počasi, saj se tako razmnoži manj bakterij. Dobro je, če hrano, ki jo želimo odtaliti, najprej postavimo v hladilnik. Ročnih pripomočkov, kot sta nož in rezalna deska, ne smemo nikoli uporabljati za dve različni živili, ne da bi jih vmes sprali.

To pomeni, da zelenjave in mesa ne smemo nikoli pripravljati z istim pripomočkom, saj bi tako lahko tvegali neželen prenos in porazdelitev mikroorganizmov. Zelo je tudi pomembno, da redno brišemo delovno površino, štedilnik in kuhinjska tla. Za to zadostujejo povsem običajna čistila.

Ne smemo uporabljati razkuževalnih sredstev in protibakterijskih čistil, saj s tem vzgojimo še odpornejše bakterije. Vsekakor je pomembno, da pomivalno korito vsak dan očistimo s čistilom in vročo vodo ter poskrbimo za čiste krpe in gobe.

Hladilnik moramo redno in natančno čistiti s čistilom na osnovi kisa. Prav tako je zelo pomembno, da redno odnašamo kuhinjske smeti. Ker so ostanki kosila in kavni filtri topli in vlažni, ustvarjajo idealne pogoje za razvoj bakterij.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih