bolha.com MojeDelo.com
Pomanjkanje encima diamin oksidaze

Histaminska intoleranca

Deli:
Facebook
Twitter

Histaminska intoleranca je intoleranca na določena živila in ima zelo podobne simptome kot alergija na določena živila. Pri takšni intoleranci imunski sitem ne igra skoraj nobene vloge.

Vzrok za histaminsko intoleranco je pomanjkanje encima diamin oksidaze, ki razgrajuje histamin.

Vzrok za histaminsko intoleranco je prav tako lahko nesorazmerje med histaminom in encimom diamin oksidaze.
Diamin oksidaza je zelo občutljiv encim. Uživanje alkohola in uporaba zdravil ga zelo zavirata.

Histaminska intoleranca po mnenju znanstvenikov ni prirojena. Prizadetih je 1% evropskega prebivalstva, pri čemer so prizadete večinoma ženske. Ta intoleranca je velikokrat spremljevalni pojav drugih neprenašanj ali alergij.

Histamin se dovaja telesu preko hrane, vendar ga lahko telo proizvede tudi samo.

Prisoten je v različnih telesnih procesih, kot na primer pri proizvajanju želodčne kisline. Prav tako širi žile ter vpliva na ritem prebujanja in spanja. Povezan pa je tudi z izboljšanjem sposobnosti učenja.

Če telo samo proizvaja histamin, ga hrani v krvi in celicah tkiva ter je vedno na razpolago za sprostitev.

Do različnih negativnih simptomov prihaja, ko v telesu pride do povišanja histamina in ga telo ne more razgraditi. Velikokrat ljudje niti ne opazijo, da trpijo pod histaminsko intoleranco. Prvi znaki so po navadi glavoboli. Če se temu pridružijo še draženje kože, težko dihanje, želodčne in črevesne težave, potenje ali spremembe v krvnem tlaku, moramo takoj obiskati zdravnika, še posebno takrat kadar se te težave pojavijo takoj po zaužitju hrane.

Telo absorbira histamin iz jedi in pijač. Najdemo ga skoraj v vseh živilih, predvsem pa v živilih, katerih del je proces zorenja. Vsebnost histamina v živilih je lahko spremenljiva glede na vrsto, stopnjo zorenja, konzerviranje in rok trajanja. Sveža živila v večino primerih skoraj ne vsebujejo histamina.

Če nastopi histaminska intoleranca, se moramo izogniti določenim živilom in neprebavljivim hranilnim snovem.

Nekatera neprebavljiva živila so:
Rdeče vino
Vsi dimljeni proizvodi kot so salame in prekajeno meso
Dimljene ribe
Konzerve vseh vrst
Kislo zelje
Pivo
Starane vrste sira

Obstajajo pa tudi živila, ki v telesu sproščajo histamin. Sama živila skoraj ne vsebujejo histamina, vendar lahko sprostijo histamin, ki se nahaja v našem telesu.

Nekatera živila, ki sproščajo histamin:
Stročnice
Citrusi
Paradižnik
Čokolada

Naslednja živila imajo nizko vsebnost histamina: Tem živilom moramo dajati prednost.
Sveži sir
Sveže meso in ribe
Sveže sadje kot so melone, brusnice, jabolka, češnje
Žita, testenine
Pecivo brez kvasa
Sveža zelenjava kot je zelena solata, buče, čebula, krompir

Vendar vsak človek reagira nekoliko drugače, saj vsak posameznik prenaša določena živila na drugačen način. Histaminska intoleranca zato obstaja v različnih oblikah.

Prav tako lahko to intoleranco spremljajo druga neprenašanja živil. Bodimo pozorni na znake, ki jih kaže naše telo. Če bomo znake odkrili pravočasno in se pravilno odzvali, bomo lahko preprečili in ublažili simptome.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih