bolha.com MojeDelo.com
(Pyrus Communis)

Hruške

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi hrušk?
Mineralne snovi se nahajajo v hruški tik pod olupkom, zato je bolje, da hrušk ne lupimo.
Narezano hruško pokapljamo z limoninim sokom, da preprečimo potemnitev.
Hruške so zelo primerne tudi za kuhanje - v ta namen so boljše manj zrele. Kuhane lahko uporabimo kot kompot, žele ali kot prilogo k jedem iz divjačine. Tudi suhe hruške so zelo zdrav prigrizek in pomembna sestavina številnih zimskih sladic.
Pri nakupu moramo biti pozorni, da so sadeži gladki in čvrsti, vendar ne preveč trdi, imeti morajo pa tudi prijeten vonj. Ker pri sobni temperaturi hitro dozorevajo, je najbolje da jih takoj porabimo.
Hruške se lahko hitro navzamejo drugega vonja, zato je bolje, da jih ne hranimo blizu živil z močnim vonjem.

Biološke značilnosti
Hruška spada med rožnice in je v sorodu z jabolki in marelicami. Drevo uspeva skoraj povsod kjer prevladuje zmerno podnebje. Sadeži so lahko rumeni, rjavi, rdeči ali zeleni in so večinoma v obliki kaplje. Zaradi velikega števila različnih sort poznamo tudi okrogle ali zelo podolgovate hruške. Glede na sorto hruške obiramo poleti, jeseni ali celo pozimi. V naših krajih je sezona hrušk med septembrom in decembrom. Poznamo več sort hrušk: anjou hruške so sočne in kremaste; sorta viljamovka je aromatična in primerna za kuhanje, poleg tega pa iz nje naredijo tudi znano žganje; še posebno sočna in sladka je hruška društvenka, ki spada med najboljše hruške na svetu.

Za telo in zdravje
Hruške nimajo le čudovito sladkega okusa, temveč vsebujejo tudi zelo malo kisline, zato so lažja hrana od jabolk. Imajo zelo veliko balastnih snovi in kalija, ki poskrbijo za odvajanje vode iz telesa. Imajo 50 kcal/100 g, zato so primerne tudi kot prigrizek pri dietah. Čeprav niso prave »vitaminske bombe«, zaradi vsebnosti železa zelo pomagajo pri slabokrvnosti, s fosforjem pa pomirijo živčni sistem. Če jih jemo, ko še niso popolnoma zrele, imajo odvajalni učinek, medtem ko zrele hruške pospešujejo odvajanje vode in krepijo želodec.

Kratka zgodovina hruške
Tantalove muke v grški mitologiji govorijo o tem, kako je Tantal vedno želel poseči po najslajših sadežih, a jih nikoli ni mogel zagrabiti. Poleg jabolk in fig je, kot pravi zgodba, večno hrepenel tudi po okusnih hruškah. Ta sadež, ki sicer izvira iz Centralne Azije, v antiki ni bil visoko cenjen le v Grčiji, Rimu ali na Kitajskem, temveč so ga pridobivali tudi v naših krajih. Številne današnje sorte sladkega pečkatega sadeža so rezultat stoletnih križanj.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih