Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
10 uničevalcev diet - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

10 uničevalcev diet Hujšanje

Deli:
Facebook
Twitter

Manj mastna majoneza, nizkokalorični piškotki, sladoled v lahki različici ... Če želite shujšati, pozabite na deset uničevalcev diet, o katerih prehranski strokovnjaki ne mislijo prav nič dobrega.

 

  1. MANJ MASTNI ČIPS: Običajno gre za pečeno in ne ocvrto različico, a kalorij in maščob ima vseeno ogromno, vitamine, minerale in vlaknine pa lahko iščete s povečevalnim steklom. Če res morate segati v vrečko, kupite popovko, po možnosti manj soljeno.
  2. GUMIJASTI SADNI BONBONI: Zdijo se vam "bolj zdravi" kot čokoladni, a v resnici je v njih običajno veliko koruznega sirupa in hidrogeniranih olj. Željo po sladkem raje uresničite s (suhim) sadjem – vitamini in vlaknine zagotovljeni.
  3. LAHKI, MANJ MASTNI SLADOLEDI: Morda imajo manj kalorij kot običajni, a v lahkih različicah sladoleda so umetna sladila. Potreba po sladkem praviloma ne bo zadovoljena, zato boste pojedli še več sladoleda. Kupite raje 100-odstotni sadni sladoled in pozabite na "lahke" sladolede.
  4. LAHKI SOLATNI PRELIVI: So manj mastni, a zato polni sladkorja, maščobe v njih pa so nasičene. Torej? Poleg tega so maščobe nujne za absorbcijo nekaterih hranil, ki so v zelenjavi. Stavite na olivno olje, kis, limonin sok, sveža zelišča, sol, poper ...
  5. NIZKOKALORIČNE GAZIRANE PIJAČE: Nemalo raziskav je že opozorilo na škodljive posledice nizkokaloričnih pijač – med njimi je tudi metabolični sindrom. Telesu škodujejo predvsem umetna sladila. Pitje nizkokaloričnih gaziranih pijač pa je sicer povezano z nezdravimi prehranjevalnimi navadami.
  6. LAHKI PIŠKOTKI: Hujšate in verjamete, da vam bo z lahkimi piškoti to uspevalo? Običajno imajo le manj kalorij, sladkorja, nasičenih maščob in nezdravih dodatkov pa je v njih še bedno preveč. Raje se osrečite z doma pečenimi piškoti (morda z ovsenimi kosmiči?), dovolj pa naj jih bo le nekaj na dan.
  7. "DROBNI" PRIGRIZKI: Čokoladka iz avtomata v službi je majhna, a zato nič manj izdajalska. Takšni in podobni prigrizki ne nasitijo, ampak le zmedejo raven krvnega sladkorja. Namesto čokoladke ali vrečke majhnih slanih opečenih kruhkov pojejte pest oreščkov ali sadje.
  8. PRESTICE: Zdijo se nemastne in boljša odločitev kot čips, a vseeno nimajo prav nobene prehranske vrednosti, narejene so iz bele moke, še vedno je v njih veliko kalorij ... Dovolj slabih lastnosti, da boste raje izbrali kruhke ali krekerje z različnimi semeni?
  9. ZELENJAVNI ZVITKI: Kupljeni zelenjavni zvitki (običajno iz bele moke) so mala prevara. Za zeleno barvo se npr. špinačni zvitki lahko zahvalijo barvilom – špinača v prahu pač ne more tekmovati s svežo špinačo. Zvitke raje pripravite sami in zelenjavo narežite tik pred tem, da bo obdržala vitamine.
  10. VITAMINSKA VODA, z vitamini obogateni manj sladki sokovi: Imajo vitamine, a vseeno imajo tudi kalorije in umetna sladila, sladkor ... Pametnejša ideja je veliko vode in sadje.

Avtor: T. T.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih