bolha.com MojeDelo.com
(Zingiber officinale)

Ingver

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Če se v kuhinji ne želimo odpovedati ostremu in rahlo limoni podobnemu okusu ingverja, imamo lahko kar težave z izbiro: običajno kupujemo sveži ingver. Starejši kot je, bolj postane trd in vlaknast, a ima tudi ostrejši okus. Drobno narezan ali nastrgan ingver vsaki jedi doda svojo značilno in prijetno ostro noto. Poleg tega ga lahko dobimo v različnih oblikah: suhega in zmletega, v obliki sirupa ali kandiranega. Če želimo uživati ingver v tekoči obliki, potem je najboljše priporočilo ingverjev čaj (narezan ingver preprosto prelijemo z vročo vodo), ingverjevo pivo ali žganje.

Kratka zgodovina ingverja

»Teci, teci, kakor hitro moreš! Ne moreš me ujeti, saj sem možiček iz ingverjevega testa!« Gre za možička iz pravljic, ki po tem, ko je spečen, oživi in poskuša zbežati pred lačnimi usti – v angleščini je poznan kot gingerbread man. Verjetno ste že opazili, da je ingver pri nas precej manj priljubljen kot pa v angloameriškem prostoru – le Francozi jedo še manj ingverja kot mi. Ta stara začimba že dolgo ni priljubljena le zaradi svojega prijetno ostrega okusa, temveč tudi zaradi svojih lastnosti na področju zdravja in potence. Tako ingver omenjajo že znani kitajski filozof Konfucij, grški zdravnik Diosokrid in rimski zgodovinar Plinij starejši ter ga vseskozi hvalijo. Skrajni čas je torej, da se ingver tudi pri nas povzpne po lestvici priljubljenosti.

Biološke značilnosti

Ingver je večletna rastlina in približno 1,5 metra visoka steblika, ki po videzu spominja na trsje. Spada v družino ingverjevk. Kot začimbo ne uporabljamo nadzemnih delov rastline, temveč korenike. Rizom oziroma odebeljeno steblo, ki je debelo kot en palec, pod zemljo leži vodoravno in je močno razvejano. Ta oblika je ingverju pravzaprav dala ime, saj beseda ingver izvira iz besede sringavera, ki v Indiji pomeni »oskrben z rogovjem«. Rizom ima svetlo rjavo lupino, v notranjosti pa je bele oziroma rumenkaste barve.

Za zdravje in telo

Aziji ingver že od nekdaj velja za učinkovit afrodizijak, ker naj bi v telesu povzročal vročino. Ta lastnost pa lahko odlično pomaga tudi pri prehladih, saj ingver dobro odvaja vodo in umirja kašelj. Korenina ne proizvaja le toplote, temveč tudi ostrino in tako poživlja prebavo. Že od 16. stoletja ingver uporabljajo tudi kot sredstvo proti morskim in potovalnim boleznim: preprečuje namreč vrtoglavico in slabost.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih