bolha.com MojeDelo.com
Neprenašanje žitnih beljakovin

Intoleranca na gluten

Večina pozna to bolezen pod imenom celiakija.

Gre za kronično obolenje tankega črevesa, ki nastane zaradi neprenašanja žitne beljakovine »gluten«. Gluten v slovenščini imenujemo tudi lepek.

Vzroki neprenašanja glutena še niso bili popolnoma ugotovljeni, vendar je dokazano da je intoleranca zapisana v genski zasnovi.
Črevesna sluznica neprenaša živil, ki vsebujejo gluten.

Če je bolezen aktivna, povzroči vnetje sluznice. Normalna struktura sluznice se poruši in hranilne snovi prenehajo prihajati dalje v kri. Če celiakije ne odkrijemo pravi čas, lahko pride do nezadostne preskrbe z vitamini A, D, E, K, ki topijo maščobe, ter mineralov kalcija in železa.
Nadalje posledično prihaja do pomanjkanja energije, beljakovin in življensko pomembnih maščobnih kislin.

Te težave pogosto spremljajo tudi utrujenost, bledica, depresivno počutje in boleče kosti. Lahko se zgodi, da se trebuh izboči. Ti simptomi so pri otrocih bolj izraziti. Velikokrat odklanjajo hrano in so zelo jokavi. Zaradi tega utrpijo tudi enormno izgubo telesne teže.

Edina priložnost kako izboljšati to stanje je prehrana, ki ne vsebuje glutena.
Če celiakije ne ugotovimo oziroma zdravimo, lahko pride do možnih kasnejših posledic. Te so lahko soodgovorne za nastanek raka na črevesju in raka na požiralniku.

Vrste žita, ki vsebujejo gluten:
Pšenica, rž, ječmen, oves, zelena pira, večzrna pira, kamut.

Živila, ki vsebujejo sledi teh vrst žit morajo biti opuščena. Večinoma so to zelo razširjena živila ali predpripravljene jedi. Med njih spadajo testenine, pudingi v prahu, kečap, predpripravljene mešanice za peko, končne jedi, keksi, itd.

Zaradi živilsko tehničnih razlogov danes dodajajo napol končanim ali končanim proizvodom sestavine, ki vsebujejo gluten. To so npr. pšenični škrob ali pšenični otrobi.

Primerna živila so:
Neobdelana naravna živila kot so mleko, naravni jogurt, olje, maslo, meso, sadje, zelenjava, stočnice, riž, koruza, ajda, amarat, kvinoja, jajca, sadni čaj.

Pomembno je, da se prehranjujemo z živili brez glutena in s tem zmanjšamo težave.

Če se prehranjujemo v lokalih je najbolje, da povprašamo pri kuharju, kakšno moko ali žita vsebujejo njegove jedi. Veliko izbiro proizvodov brez glutena najdemo v trgovinah z ekološkimi izdelki, najboljše informacije pa dobimo pri svetovalcih za prehrano.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih