Skoraj ¾ jajca sestoji iz vode. Poleg tega pa tudi iz beljakovinskih snovi (večkrat nenasičenih) maščobnih kislin, vitaminov (A, B, D, E, K in beta karoten) in mineralov (natrij, kalij, kalcij, magnezij, jod, fluor, cink, železo in drugo) ter holesterina.
SESTAVA JAJCA:
Lupina: porozna lupinica iz kalcija
Membrana: dve tanki plasti na notranji strani lupine, ki sta povezani z beljakom
Beljak: jajčna bela masa , ki vsebuje proteine, vitamine, maščobe in mineralne snovi
Zračni mesiček: tvorita ga obe membrani in se nahaja na topem koncu jajca.
JAJČNI RAZREDI:
Kvalitetni razred A: Jajca morajo imeti čisto in nepoškodovano lupino. Ta jajca so vedno sveža in se prodajajo neoprana. V prodajalnah z živili prodajajo izključno samo jajca razreda A.
Kvalitetni razred B: Jajca uporabljajo izključno samo v prehrambeni industriji. V tem primeru je hlajenje jajc (s tem se poveča trajnost jajc) in čiščenje dovoljeno.
TEŽNOSTNI RAZREDI JAJC:
Težnostni razredi jajc se navajajo z oznakami S-XL
S (mala): pod 53g
M (srednja): do 63g
L (velika): do 73g
XL (zelo velika): več kot 73g
Avtor: jazkuham.si
Komentarji0
Še ni komentarjev.