bolha.com MojeDelo.com
Vsebina, velikost in teža jajca

Iz česa sestoji jajce?

Skoraj ¾ jajca sestoji iz vode. Poleg tega pa tudi iz beljakovinskih snovi (večkrat nenasičenih) maščobnih kislin, vitaminov (A, B, D, E, K in beta karoten) in mineralov (natrij, kalij, kalcij, magnezij, jod, fluor, cink, železo in drugo) ter holesterina.

SESTAVA JAJCA:
Lupina:
porozna lupinica iz kalcija
Membrana:
dve tanki plasti na notranji strani lupine, ki sta povezani z beljakom
Beljak:
jajčna bela masa , ki vsebuje proteine, vitamine, maščobe in mineralne snovi
Zračni mesiček:
tvorita ga obe membrani in se nahaja na topem koncu jajca.

JAJČNI RAZREDI:

Kvalitetni razred A: Jajca morajo imeti čisto in nepoškodovano lupino. Ta jajca so vedno sveža in se prodajajo neoprana. V prodajalnah z živili prodajajo izključno samo jajca razreda A.

Kvalitetni razred B: Jajca uporabljajo izključno samo v prehrambeni industriji. V tem primeru je hlajenje jajc (s tem se poveča trajnost jajc) in čiščenje dovoljeno.

TEŽNOSTNI RAZREDI JAJC:
Težnostni razredi jajc se navajajo z oznakami S-XL

S (mala): pod 53g

M (srednja): do 63g

L (velika): do 73g

XL (zelo velika): več kot 73g

 

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih