bolha.com MojeDelo.com
Kratka zgodovina

Iz kje izvirajo medenjaki?

Medenjake lahko najdemo v različnih oblikah in  po različnih državah. Njihova glavna značilnost je med kot sladilo in orientalske začimbe.

Tradicija medenjakov sega vse do starega Egipta
Močno aromatično medeno pecivo izhaja iz Orienta in so ga poznali že stari Egipčani in Rimljani. Medeno pecivo so stregli kot posebnost ob praznikih, kjer so ga bogati in vplivni delili kot miloščino podložnikom, revežem in otrokom. Pri izkopavanjih so našli medenjake tudi kot posmrte ostanke oziroma dodatke v grobovih.
Medene pozdrave iz Belgije
Medenjaki, kot jih poznamo danes, prihajajo iz Belgije, od tam pa so jih nune in menihi prinesli v nemški prostor. V tistih časih so cenili predvsem njihovo dolgo obstojnost, saj so jih lahko hranili za slabe čase. Priljubljeni in spoštovani pa so bili tudi kot hrana za post.
Pomembne so prave začimbe
Ker so za medenjake potrebne orientalske začimbe, se je tradicija medenjakov razvila predvsem na velikih trgovskih križiščih kot je Nürnberg ali Pulsnitz. Poznani pa so tudi medenjaki iz Achna, Basla, Thorna in francoskega Dijona, danskega Christiansfelda ali avstrijskega Ausseerlanda.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih