bolha.com MojeDelo.com
(Malus domestica)

Jabolko

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi jabolk?

Največ dragocenih hranilnih snovi se v jabolku nahaja tik pod olupom, zato je najbolje, da te vitaminske bombe sploh ne lupimo. Če želimo preprečiti potemnitev olupljenega ali narezanega jabolka, ga moramo natreti z limoninim sokom. Da bi imeli vedno pripravljeno pravo vrsto jabolk za željeno pripravo, se moramo orientirati po značilnostih posameznega jabolka: če jih jemo surova, so najboljša trda in aromatična, tako sladka kot kisla jabolka. Za kuhanje so boljša rahlo kisla in suha jabolka, za peko trda in glede na željen okus kisla ali sladka jabolka, za žele pa je pomembno, da uporabimo zrela in sočna jabolka z visoko vsebnostjo pektina.

Biološke značilnosti

Danes ne poznamo le številnih zgodb, legend ter dogodkov v literaturi in umetnosti, kjer se vse vrti okoli jabolka, temveč tudi številne sorte jabolk – teh je po vsem svetu več kot 7.500 in še nastajajo. V splošnem ima jablana s svojimi jabolki najraje zmerno podnebje, posebne sorte pa se lahko upirajo tudi arktičnim temperaturam. Jablano uvrščamo v družino rožnic, ta drevesa pa so večinoma tako visoka, kot so široka, in imajo čudovite rožnate ali bele cvetove. Razlikujemo med poletnimi in jesenskimi jabolki, pri čemer so tista jabolka, ki jih oberemo jeseni, primernejša za skladiščenje.

Za telo in zdravje

»Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.« Tega pregovora ne smemo jemati popolnoma dobesedno, ampak v njem je vseeno veliko resnice: s samo 59 kcal/100 g in drugimi pozitivnimi lastnostmi je jabolko odličen spremljevalec diet. Njegove balastne snovi pospešujejo prebavo, zmanjšujejo holesterol in uravnavajo krvni pritisk. Kalij poskrbi za urejeno ravnotežje vode v telesu, železo pa spodbudi nastajanje krvi. Ne smemo pozabiti na vsebnost vitamina C, ki pa je odvisna od sorte in časa skladiščenja. Jabolka imajo na telo čistilni učinek (odvajanje vode), zapirajo in čistijo zobe.

Zgodovina jabolka

Naj bo v raju ali pri Parisovi sodbi, ki je sprožila trojansko vojno; če se poglobimo v usodo Sneguljčice ali pa v zgodbo švicarskega junaka Wilhelma Tella; tudi če Luther meni, da bo zadnji dan pred koncem sveta posadil še eno jablano ali pa Isaac Newton dobi idejo za teorijo gravitacije – rdeča nit v zgodovini, mitologiji, religiji in umetnosti je prav jabolko. Prve divje sorte jablan naj bi izvirale z Bližnjega vzhoda, prav kmalu pa so se jih razveselili tudi ljudje v naših krajih. V času Rimljanov so poznali že 37 različnih sort jabolk, v začetku 17. stoletja pa je jablana prvič zrasla tudi v Ameriki. Tako se je zmagovalni pohod jabolka začel že pred mnogimi leti, konca te uspešne zgodbe, kot tudi tiste s prepovedanim sadežem v raju, pa še danes ne moremo predvideti.

Avtor: Helene Wagner / jazkuham.si

Komentarji1

  • Valants5
    Valants5 je komentiral/a 24.04.2016 ob 23:16 uri

    Čudovit članek, jaz prav obožujem jabolka! Sem tudi blogerka in veliko pišem o jabolkih, jabolčnih dietah in na splošno o jabolkih. Mogoče bi vas zanimal moj članek o hujšanju, je moj prvi daljši članek. Vaše mnenje bi mi veliko pomenilo! http://futr.si/kako-shujsati/Lep pozdrav! Karmen

    Odgovori
Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih