Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Jajca za moč - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Jajca za moč Zdravo živilo

Deli:
Facebook
Twitter

Jajca so priporočljivo živilo za vsakogar, ki se želi zdravo prehranjevati, saj zagotavljajo kakovostne beljakovine, ki jih v drugih običajnih živilih ni.

Ameriška raziskava je pokazala, da jajca vsebujejo 14 odstotkov manj holesterola in 64 odstotkov več vitamina D, kot je veljalo do zdaj. Raziskovalci poudarjajo, da so jajca odličen vir kolina, hranljive snovi, povezane z reduciranjem vnetnih procesov, ki ga primanjkuje okoli 90 odstotkom ljudem. Eno jajce vsebuje 25 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa kolina.

Čeprav pogostokrat naletimo na mnenje, da jajca škodijo zdravju, pa je ravno obratno – jajca so namreč izjemno zdravo živilo. So zelo skoncentriran vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, esencialnih maščob in beljakovin. Jajca vsebujejo vse vitamine, razen vitamina C. So odličen vir v maščobah topnih vitaminov A in D ter manjše količine vitamina E. Jajca vsebujejo tudi vse vitamine iz skupine B, predvsem B12, B2 in folno kislino.

Dobra za testosteron

Jajca so odličen vir joda, ki je nujen za delovanje ščitnice in urejanje hitrosti presnove, fosforja, ki je pomemben za zdravje kosti, in selena, ki je močan antioksidant. Vsebujejo precej cinka, ki ima veliko vlogo pri celjenju ran in tvorbo hormona testosterona pri moških. Jajca so tudi odličen vir karotenoidov, ki varujejo vid pred prehitrim staranjem.


Pomagajo hujšati

Seveda imajo jajca tudi kar nekaj kalorij, vendar ostaja dejstvo, da za prebavo kuhanega jajca telo porabi več kalorij, kot pa ga jajce da organizmu. V jedilnik jih lahko torej vključite, če želite hujšati, saj zavirajo apetit, pa tudi, če želite pridobiti mišično maso, saj so vir številnih za rast mišic pomembnih snovi. Ko pa govorimo o jajcih, ne moremo mimo holesterola, ki je pomemben za tvorbo spolnih hormonov, kortizola, vitamina D in je del celičnih membran. Ljudje, ki ne zaužijejo dovolj holesterola, se počutijo brez moči in občutijo manj spolne potrebe.

Energijska vrednost

Srednje veliko jajce ima približno 78 kalorij.

Avtor: A. K.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih