bolha.com MojeDelo.com
(Solanum Melongena)

Jajčevci - melancani

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Jajčevci so zaradi svojega nevsiljivega okusa primerni tako za mediteranske specialitete, kakor tudi za ostale jedi. Izvrstni so znameniti turški polnjeni jajčevci (originalno ime je Imam Bayıldı, kar pomeni »Imam je padel v nezavest«). Tudi musake ali ocvrti jajčevci na način zrezkov so prava poslastica. Surovi jajčevci niso priporočljivi za uživanje. Ko jih enkrat narežemo, se zelo hitro obarvajo, zato jih moramo pokapljati z limoninim sokom in jih hitro uporabiti. Če želimo izničiti grenčične snovi, lahko kolobarje narezanih jajčevcev tudi posolimo. Pri peki jajčevcev v olivnem olju ali drugi maščobi je pomembno, da ne uporabimo preveč olja, saj ga jajčevci v trenutku vsrkajo. Vendar brez skrbi: Po 5 – 10 minutah pečenja ponovno izpustijo olje in kdor jih še dodatno pusti odcediti vsekakor ne bo v nevarnosti pred kalorijsko bombo. Najmanj olja vsrkajo kadar jih počasi pečemo na šibkem ognju. V vrečki za shranjevanje zelenjave ostanejo v hladilniku sveži do 1 tedna.

Kratka zgodovina jajčevca

Prvi jajčevci so prvotno izvirali iz Indije in so šele v 13. in 14. stoletju prispeli v Španijo in Italijo. Takratni jajčevci so bili tako grenki, da so jih uporabljali le za dekoracijo ali trdili, da povzročajo blaznost. Šele čez nekaj časa in po vrsti križanj se je posrečilo, da se je razvila vrsta jajčevca, ki ni le izgubila grenkobe, ampak je celo imela zelo dober okus.  V Indiji že tisočletja poznan jajčevec velja v družini razhudnikov za nekaj posebnega: vsi ostali razhudniki, kot sta paradižnik in paprika, izhajajo namreč iz severne in južne Amerike.

Biološke značilnosti

Melancan ali jajčevec (imenovan po nekdanjih vrstah, na katerih so rastle rumene jagode v obliki kokošjih jajc) spada v družino razhudnikov in je 1 m visoka rastlina. Jajčna oblika njenih jagodnih plodov je dolga med 5 do maksimalno 35 cm in je glede na vrsto lahko obarvana vse od bele preko škrlatne do temno vijolične barve. Uspeva v tropskem, subtropskem in tudi zmernem podnebju. Sezona jajčevcev je pozno poleti ali v jeseni.

Za zdravje in telo

Jajčevci so v prvi vrsti dobri dobavitelji kalija. Hranilne snovi se nahajajo pod lupino, zato je dobro, če je med pripravo ne odstranjujemo. Z le 17 kcl/ 100g in 92% vode veljajo jajčevci kot idealna zelenjava za diabetike. Delujejo odvajalno, kot pospeševalci izločanja seča, zavirajo vnetja in nižajo holesterol. Poleg tega pospešujejo presnovo, delovanje ledvic in žolča.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih