bolha.com MojeDelo.com
Vsestranki

Janež

Janež je zelo vsestranska rastlina. Prihaja iz vzhodnega Sredozemlja, vendar jo danes gojijo že povsod na vseh območjih z zmerno klimo. Pri nas ga uporabljamo predvsem za peko, Grki, Francozi in Turki pa ga uporabljajo za pripravo močnejših jedi.

Ouzo, absint, pastis, sambuca in raki so pijače, ki imajo prav zaradi janeža tako poseben okus. Janež je sladilo v neštetih sladkarijah, zato razveseljuje tudi otroke.  Ribiči naj bi vedeli, da morajo za hiter ulov krapov, dodati na vabo janež. Pri pripravi rib pa se jim moramo vsekakor odpovedati.

 

Če smo kdaj preveč pojedli in zaradi bolečin v trebuhu obležali na kavču, smo lahko spoznali blažilne učinke janeževega čaja. Janeževo olje pospešuje izločanje sluzi in blaži  kašelj. Tudi proti kolikom, prebavnim motnjam in napihovanju imamo rastlino, ki nas velikokrat obvaruje pred nepotrebnim jemanjem zdravil.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih