Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Jedi, dekoracija in še mnogo več - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com
Raznolike možnosti uporabe

Jedi, dekoracija in še mnogo več

Deli:
Facebook
Twitter

Buča je bržkone največja jagoda na svetu in ena izmed najstarejših kulturnih rastlin na zemlji. Buče ne spadajo pod zelenjavo, ampak botanično med jagode.
Bučevke najdemo na vseh kontinentih. Družina bučevk (latinsko cucurbitaceae) sestoji iz 90 rodov in 800 različnih vrst.

Buča je zelo v modi: zdrava, nizkokalorična in vsebuje pomembne sestavine. Tako sadež kot cvet buče sta užitna.

Pri buči lahko razlikujemo:

Jedilne buče - dandanes obstaja že mnogo jedilnih buč. Med njimi so najbolj poznane Hokkaido, muškatna, maslena, mošusna in buča delicata (zgodnja zimska buča). Nikakor ne smemo pozabiti tudi na špagetno bučo. Vendar tudi manj poznane jedilne buče kot je Tetsukabuto, marmorirane buče, Butternut in Rolet so odličnega okusa in jih je vredno poizkusiti.

Okrasne buče - čiste okrasne buče NISO primerne za uživanje, ker imajo grenek okus in lahko povzročijo želodčne težave. Pravzaprav lahko trdimo, da vse bradavičaste, trnaste in zelo male buče niso primerne za uživanje.

Buče za noč čarovnic - lahko označujemo tudi kot jedilne buče, vendar nimajo preveč dobrega okusa.

Danes poznamo že veliko bolj okusne buče (npr. Hokkaido, Tetsukabuto, maslene buče, itd.)

Buče za noč čarovnic uporabljamo predvsem za rezbarjenje, ker je njihov olup mehkejši.

Tikvice - čutarice (Lagenaria siceraria) - niso primerne za uživanje. Posušijo se po 6 - 12 mesecih in jih nato lahko pobarvamo. Čutarice so včasih uporabljali za lonce, žlice, posodo za pitje, vrčke za vodo ali glasbene inštrumente.

Buče pa niso priljubljene le kot hrana, ampak so uporabne tudi kot naravna medicina, saj njihovim semenom pripisujejo zdravilne učinke. Grizljanje bučnih semen se predvsem priporoča moškim, saj preprečujejo razjede na prostati. Bučna semena pridobivamo iz oljne buče.

Obstojnost buč je odvisna od njihove zrelosti, vrste in pogojev skladiščenja. Ta se razlikuje med več tedni, meseci, leti, posušene buče pa lahko hranimo celo večno. Nekatere vrste buč naknadno dozorijo med skladiščenjem.
Najboljše je, da hranimo buče na ne preveč hladnem in suhem mestu (eventualno v predsobi ali kleti). Buče pa lahko tudi zamrznemo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih