Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Kaj najraje jemo Slovenci? - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kaj najraje jemo Slovenci? Raziskava

Bi raje ribe ali piščanca? Burek ali čevapčiče? Pico ali testenine? Jabolčni zavitek ali sladoled? Preberite, kaj najraje jemo Slovenci. Imate "okus povprečnega Slovenca"?

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu 500 aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 let raziskoval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slovencev je juha, med glavnimi jedmi so najbolj priljubljene jedi z žara, za sladico pa Slovenci najraje izberejo sladoled. V raziskavi so se pokazale tudi nekatere zanimive razlike med moškimi in ženskami. Moški v primerjavi z ženskami v veliko večji meri za svojo najljubšo glavno jed označujejo jedi z žara, pico in zrezke. Ženskam pa so ljubše testenine, ribje in vegetarijanske jedi.

Tradicionalno vs. sodobno

Prav tako je raziskava pokazala, da starejši v večji meri prisegajo na bolj tradicionalne jedi, kot so ribe, jedi na žlico, pečenka in goveji zrezki, mlajšim pa je ljubša sodobna kuhinja (testenine, piščančje jedi, azijske in mehiške jedi). Prav tako imajo starejši raje tradicionalne sladice, kot so na primer jabolčni zavitek, kremna rezina, gibanica in potica, mladim pa bolj teknejo tiramisu, torte, kreme, shake in sorbet. Med manj priljubljene glavne jedi Slovencev pa spadajo divjačinske jedi, drobovina in fondi.

Ženske bolj "vegetarijanske"

Vodja prodaje in marketinga v podjetju, Jerneja Svenšek, je pojasnila, da je pri rezultatih mogoče opaziti razlike med spoloma, kajti nekatere jedi so bolj priljubljene med moškimi, spet druge med ženskami. Moški v primerjavi z ženskami na primer v veliko večji meri za svojo najljubšo glavno jed označujejo jedi z žara, pico in zrezke. Ženskam pa so ljubše testenine, ribje jedi in vegetarijanske jedi. Prav tako pa so opazne razlike med mlajšimi in starejšimi. Mlade bolj navdušujejo jedi sodobne kuhinje, starejšim pa je bolj všeč tradicionalno pripravljena hrana, dodaja Jerneja Svenšek. Mlajši imajo v večji meri za glavno jed radi testenine, piščančje jedi, pico, morske sadeže, azijske jedi in mehiško hrano. Obratna situacija pa se pokaže pri tradicionalnih jedeh, saj imajo starejši v primerjavi z mlajšimi raje ribje jedi, jedi na žlico in enolončnice, pečenko, jedi iz riža, goveje zrezke, klobase, divjačinske jedi in drobovino.

Jabolčni zavitek in tiramisu

Slovenci se najraje posladkajo s sladoledom, jabolčnim zavitkom in sadjem, kompotom oz. sadno solato. Za manj priljubljene sladice so se zkazale shake/sorbet, praline in keksi. Tudi pri izbiri sladic starejši ostajajo tradicionalisti, saj imajo v večji meri kot mladi še posebej radi jabolčni zavitek, kremno rezino, gibanico in potico. V nasprotju s tem pa ima več mladih raje tiramisu, torte in pecivo, razne kreme in shake/sorbet.

Pica in "čevapi"

Med hitro pripravljenimi jedmi je Slovencem najljubši burek, kos pice in čevapčiči/pleskavica. Manj priljubljene hitro pripravljene jedi so perutničke in hot dog. Tudi tukaj so rezultati pokazali določene zanimive razlike med moškimi in ženskami. Ženske v primerjavi z moškimi v večji meri med priljubljene hitro pripravljene jedi prištevajo kos pice, moški pa čevapčiče in pleskavice.

Dober tek!

Avtor: T. T.

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih