Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
kaj pijemo, aperitiv, poslovno kosilo - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kaj pijemo …? Od postelje do poslovnega kosila

Deli:
Facebook
Twitter

Če morda niste vedeli, je res: Samo nekatera vina se pijejo v postelji. A ne el to. Preberite si kratka navodila, kako, kje in katera vina piti.

Kaj naj pijemo …?

… ob zajtrku v postelji: katerokoli vrsto penečega se vina, od frizzanteja in penine do šampanjca. Zajtrk pa naj bo usklajen s pijačo.

… pri odprtem kaminu: težka, močna rdeča vina ali kozarec portovca. Glede na priložnost se zraven lepo poda tudi dim elegantne cigare.

… ob pečenju na žaru: med pečenjem seveda pivo, med jedjo pa lahka in osvežujoča bela vina ali preprosta, aromatična rdeča vina, ki so po želji lahko malo ohlajena, saj na žaru najpogosteje pečemo takrat, ko je vroče.

… h kitajski jedi: zeleni čaj ali kitajsko pivo. Vino se ne ujema dobro z azijskimi začimbami; še najbolje se obneseta chardonnay ali cabernet ameriškega porekla. S sadno-sladkim in polnim okusom se podata skoraj k vsaki jedi.

Zakaj aperitiv?

Običajen odgovor se glasi: okušalne brbončice pripravimo na prihajajoče užitke. Aperitiv naj bo vedno suh in ne pretežek, saj nas po navadi zatem čaka še marsikaj. Danes se pogosto pije predvsem kozarec plzenskega piva, prošek ali suho in dišeče belo vino kot na primer beli muškat ali laški rizling.

Klasični aperitivi so: peneča se vina od penine do šampanjca, campari (soda ali pomaranča), martini, pastis, suhi šeri ali koktajl »pred večerjo«, katerega najbolj znani predstavnik (po zaslugi Jamesa Bonda) je suhi martini.

Kaj pijemo na poslovnem kosilu?

Poslovno kosilo oziroma business lunch je pravzaprav posebna oblika obiska restavracije. Tu gre v prvi vrsti za ohranjanje stikov in sklepanje poslov, ne pa za kulinarični užitek, pri čemer pa eno ne izključuje drugega … toda tudi pri poslovnem kosilu velja nekaj pravil glede vina.

Gospe in gospodje želijo imeti stvari pod nadzorom od aperitiva pa vse do kave, zato je priporočljivo piti lahka vina v majhnih količinah. Vinu se ni treba povsem izogibati, saj lahko to ogrozi prijetno vzdušje prireditve; poleg tega vendar nihče noče sklepati poslov z dolgočasnim izbirčnežem.

Tako gostitelj kot gost se morata izogibati dragim vinom boljšega porekla. Najprej zato, da prizaneseta svoji denarnici, in tudi zato, ker vso naklonjenost drugega (z mislimi na prihodnje posle) lahko izrabimo že s tem, da mu ponudimo kozarec pregrešno dragega vina.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih