bolha.com MojeDelo.com
Nasveti in triki pri uporabi parne pečice

Kaj vse lahko pripravimo v parni pečici?

Ali lahko v parni pečici pripravimo testenine? Ali v parni pečici uspejo cmoki iz kvašenega testa? Kakšno je meso, ki ga pripravimo v parni pečici?

Nekaj nasvetov in trikov pri uporabi parne pečice.

 

PRIPRAVA OSNOVNIH ŽIVIL (3 vrste):
Testenine (vseh vrst)
Žitarice (riž, proso, kvinoja, polenta, kosmiči)
Stročnice (leča, fižol, grah,...)

Priprava osnovnih živil se izvaja z dodajanjem vode. Samo para v tem primeru ne zadostuje.

Riž (žitarica)
Pri žitaricah velja razmerje 1:1, kadar želimo, da je riž bolj suh. Nasprotno moramo za več vlage izbrati razmerje 1:1,25 – 1,5.
Beli riž solimo že na začetku, polnozrnati riž pa vedno ob koncu kuhanja, ko se že lepo zmehča (to učinkuje tudi kadar kuhamo riž na kuharski plošči). Čas kuhanja je enak kakor, da bi kuhali na kuharski plošči ali kot je označeno na embalaži.

Stročnice
Razmerje je isto kot pri žitaricah.

Testenine
Testenine lahko kuhamo na dva načina.

- Testeninske priloge: Priporočljivo je, da testenine zalijemo z vrelo slano vodo tako, da so dobro prekrite. Upoštevamo čas kuhanja, ki je naveden na embalaži. Na polovici kuhanja lahko enkrat premešamo, da se testenine ne zlepijo.

- Testeninske jedi: kot npr. krpice s šunko. Testenine damo v razmerju 1:1,75 skupaj s tekočino v posodo za parno kuhanje in poljubno izboljšamo (n.pr.: 500g testenin z 250ml smetane in 500ml vode)

PRIPRAVA MESA IN PERUTNINE
Golaž, kuhana govedina, goveje rulade, goveji zrezek, prekajeno meso,… Za dušenje in kuhanje mesa je uporaba parne pečice zelo priporočljiva. Meso bo po kuhanju še posebej mehko.

Perutnina se ponavadi zelo hitro izsuši, kuhana v parni pečici pa ostane še posebej sočna.

Ker se kuhano meso ne kuha v tekočini, se okus in sestavine ohranijo v polni meri. Mesa zato tudi ni potrebno močno začiniti ali mu dodajati maščob. Navdušeni bomo nad čistim mesnim okusom.

Priprava traja natanko tako dolgo kot na kuharski plošči.

Tudi klobase, pripravljene v parnem kuhalniku, imajo božanski okus. Poizkusite oba načina priprave in se prepričajte sami.
POZOR: Dušeno meso se v parni pečici ne zapeče preveč in porjavi. Po želji lahko meso pred tem na hitro popečemo v ponvi ali naknadno na žaru. Poleg tega lahko dosežemo lepo rjavo barvo z ustreznimi marinadami ali omakami. Za dober okus to sicer ni potrebo. Sami poizkusite kako dober okus lahko ima dušeno meso!

PRIPRAVA RIB
Ribje jedi po navadi niso enostavne za pripravo. Riba včasih postane suha in žilava ali pa razpade že preden jo postrežemo. Priprava rib v parni pečici je zato več kot primerna.
Kuhamo pri temperaturah med 75-85°C, da ne izničimo beljakovin. Ribje meso postane čudovito mehko in sočno ter v celoti ohrani poseben lastni okus.

PRIPRAVA SLADKIH JEDI
Parna pečica je zelo primerna tudi za sladkosnede.
Buhtelji, cmoki iz kvašenega testa, sufleji vseh vrst, narastki, snežene kepice, flan, polnjena jabolka, mlečni riž, testenine z makom, sadni cmoki in še več se izvrstno pripravijo v parni pečici.

Cmoki vseh vrst – tudi slani - so najboljši prijatelji parne pečice, saj se nam nikoli več ne bo potrebno jeziti zaradi razpadlih cmokov.
Pri sadnih cmokih se pokaže še več prednosti parne pečice. Marelični cmoki postanejo puhasto mehki, marelice so žareče oranžne barve in lahko nas razveseli čudovit okus sadeža. Tudi v tem primeru se cmoki ne kuhajo v vodi, zato ne postanejo lepljivi ali celo razpadejo.

Prava mala poslastica: v parni pečici lahko pripravimo zelo dober kolač v steklu. Takšen kolač je zelo mehek in sočen. Priporočamo vam, da preizkusite naš recept »marmorni kolač v steklu«.

PRIPRAVA ZELENJAVE IN SADJA
V parni pečici pripravljena zelenjava ohrani skoraj vse vitamine in mineralne snovi. Barve ostanejo intenzivne in okus nespremenjen.
Šparglji kuhani v parni pečici vas bodo zagotovo prepričali. Za kuhanje špargljev ne obstaja noben drugi način priprave, ki bi v isti meri in tako dobro uveljavil njihov okus.

Prav tako je parna pečica zelo primerna za vlaganje sadja in zelenjave.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih