Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
jastog, ostriga, polž - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kako jemo morske sadeže Pravilno k jastogu, rarogu, rakcem ...

Deli:
Facebook
Twitter

Za raroga velja podoben postopek priprave, kot za jastoga, le da nam je prihranjeno odstranjevanje klešč, saj jih nima.

Kako jemo jastoga in raroga?
Ko na krožnik dobimo jastoga, ga najprej z velikim ostrim nožem prerežemo po dolgem. Nato mu odstranimo želodec in črevo. Klešče in okončine močno zavrtimo in jih odtrgamo. S posebnim priborom za jastoga (klešče in vilice) in za ribo ter tudi z običajnim priborom izločimo glavnino mesa. Šele potem se posvetimo manjšim, obrobnim kosom. Ko z vilicami za jastoga izluščimo meso, lahko lupino in klešče mirno primemo z roko in jih stremo s posebnimi kleščami. Meso drobno grajenih okončin lahko po želji izsesamo. Nič hudega, če se pri tem pokapate; ravno zato je pred jedjo priporočljivo, da si okoli vratu privežete prtič in imate pri roki skodelico za čiščenje prstov, v kateri je voda z limono. To velja za vse jedi, ki jih jemo s prsti.

Kako jemo ostrige?
Lahko jih preprosto primemo z levo roko, medtem ko z desno z majhnimi, trebušasto oblikovanimi vilicami za ostrige iz lupine izluščimo meso in iz nje izsrkamo tekočino. Surove ostrige se običajno postreže na ledu skupaj s posebnimi vilicami in s polovico limone, lahko tudi s kančkom tabasca ali rezinicami pumpernickla (rženega kruha), namazanimi z maslom. Zraven ne sme manjkati sveže zmleti poper.

Kako jemo rakce?
Škampe, kozice in druge rake lahko z mirno vestjo jemo z rokami, ki si jih nato splaknemo v vodi z limono. Na splošno za vse rake velja, da najprej odtrgamo trup, s čimer se loči oklep. Po potrebi si pri odpiranju lahko pomagate z nožem, verjetno pa vam bo rep uspelo odpreti le z lahnim potegom z rokami. Iz repa moramo z nožem ali vilicami nujno odstraniti črevesne niti.

Kako jemo školjke?
Jedi iz školjk po navadi postrežemo z majhnimi trebušastimi vilicami za ostrige. Školjke lahko iz tekočine, v kateri so se kuhale, vzamemo z levo roko, medtem ko v desni držimo vilice. Obstaja še drug način: ko iz prve školjke vzamemo meso, jo lahko uporabimo kot nekakšne klešče za odpiranje drugih školjk. Mimogrede: prevreta tekočina je del jedi; ko iz nje poberemo vse školjke, jo pojemo z žlico kot juho ali vanjo pomočimo hrustljav beli kruh. (Namesto žlice lahko uporabimo tudi polovico školjčne lupine.)

Kako jemo polže?
Lahko jih uporabimo za ragu in raviole ali pa jih postrežemo na pladnju ali v ponvi z značilnimi izboklinami. Porcija za eno osebo je od šest do dvanajst morskih polžev, ki se jih običajno postreže skupaj s hišico. Hišico primemo s posebnimi kleščami (manjše lahko tudi preprosto z roko) in polža iz notranjosti potegnemo z ustreznimi vilicami. Večinoma pa polžem pred jedjo priložimo majhne zobotrebce, s katerimi (potem, ko snamemo poklopec) mehkužce lažje ločimo od notranjosti hišice.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih