bolha.com MojeDelo.com
Kratka poštevanka pravilnega nakupovanja

Kako nakupujemo... ?

Deli:
Facebook
Twitter

V prvi vrsti sestavljajo dobro jed proizvodi visoke kakovosti. Da bi pri vsakodnevnih nakupih ločili zrno od plevela, smo za vas povzeli nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste lahko iz polic v supermarketih namensko izbirali najboljše osnovne proizvode.

Kako nakupujemo ribe?
OČI: morajo biti vlažne in prozorne, pupile pa izbočene. Ribe z motnimi očmi raje ne kupimo.
TREBUŠNA VOTLINA: mora biti očiščena in popolnoma brez vonja. Če opazimo temne zasušene ostanke krvi je riba že prestara.
PREIZKUS S PRSTI: Kadar s prsti pritisnemo na ribo, se ne sme pojaviti vdolbina. Takšne ribe ne kupujmo!
PLAVUTI: ne smejo biti nikoli zlepljene ali izsušene. Poškodovane plavuti zaradi nepravilnega ulova ali transporta se začnejo zapirati. Bodimo pozorni, da so dobro ohranjene in sijoče!
ŠKRGE: morajo biti sijoče in svetlo rdeče barve ter ne smejo biti zlepljene ali zasluzene.
SHRANJEVANJE: Bodimo pozorni na to, kako ima naš trgovec shranjene ribe. Vitrina z veliko ledu je vsekakor dober znak.
KOŽA: Tanka sluzasta površina na koži mora biti lepo ohranjena in prozorna (sluzasta plast ne sme biti umazana in imeti sivo ali rumeno barvo).

Kako nakupujemo meso?
Zelo je tvegano kadar želimo priskrbeti meso na isti dan kot ga želimo pripraviti. Glede na željeni kos mesa ali dan v tednu ga morda sploh nimajo na zalogi ali pa še ni dosegel primerne zrelosti. Torej pred vikendi in prazniki pravočasno naročimo meso in upoštevajmo, da nekateri mesni kosi (npr. goveja plučna pečenka, steaki,...)  postanejo boljši, kadar jih pustimo nekaj časa zoreti v olju. Kadar je možno kupujmo marmorirano meso (razen pri perutnini), po potrebi tudi takšno, ki je dobro prekrito z maščobo. Povprečna količina mesa s kostmi za 4 osebe je ca. 1000-1500 g, brez kosti pa ca. 600-800 g in za mleto meso 500-600 g.

Kako nakupujemo sadje?
Ne le zaradi okolja, ampak tudi zaradi boljšega okusa, se vedno izplača kupovati sezonsko domačo zelenjavo in sadje. Pri krajših transportih ostanejo aromatične snovi dlje časa ohranjene, sadje in zelenjava pa sta bolj hrustljava. Pri nakupovanju moramo sadje in zelenjavo dobro pregledati. Zelenjavo in sadje z rjavimi deli ali brezbarvno zunanjostjo raje pustimo na policah. Pazljivo pri jagodičevju in majhnih sadežih! Pri tem sadju nas prvi vtis pogosto prevara. Bodimo pozorni tudi na spodnje plasti, kjer se pogosto nahajajo stari ali celo plesnivi sadeži.

Kako nakupujemo globoko zamrznjene proizvode?
Kupovati globoko zamrznjene proizvode se sliši zelo enostavno, pa vendar ni. Kadar je kakšna zamrzovalna skrinja preveč zaledenela, njena moč hlajenja ne zadostuje, zato se veriga hlajenja lahko prekine. Sneg in druge vodne sledi na embalaži so pokazatelj, zakaj takšnih proizvodov raje ne kupujmo. Prav tako kažejo beli ali sivi madeži pri ribah ali mesu na napačno zamrznitev. Če imamo po nakupu še kakšne opravke je priporočljivo, da globoko zamrznjene proizvode prenašamo v hladilnih torbah ali jih zavijemo v časopisni papir.

Kako nakupujemo okolju prijazno?
Izogibajmo se proizvodom z odvečno embalažo. Bodimo pozorni na sezonske proizvode iz Slovenije. Kratke transportne poti varujejo okolje in zagotavljajo svežost proizvodov. Nikoli ne nakupujmo lačni in kupimo le to, kar lahko naslednji dan tudi porabimo. Tako se izognemo, da bi proizvodom potekel rok trajanja in odpadu v kuhinskih smeteh, provrhu pa še obvarujemo našo denarnico.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih