bolha.com MojeDelo.com
Vse kar moramo vedeti

Kako prepoznamo sveža jajca?

Sveža jajca – kako jih prepoznamo? Obstaja veliko načinov kako ugotovimo ali so jajca sveža in se s tem izognemo težavam pri kuhanju ali peki z jajci. Vsakdo, ki je že kdaj naletel na pokvarjeno jajce, dobro ve, kaj to pomeni...

Jace pretresimo: Kadar stresemo sveže jajce, ne smemo slišati kako se premika. Zračni mešiček je še tako majhen, da ne slišimo premikanja. Starejše kot je jace, večji je zračni mesiček in glasnejše premikanje.

Jajce povonjajmo: Skozi porozno lupino se širi smrad v obe smeri. Če je jajce pokvarjeno smrdi po gnilem oziroma po žveplovem vodiku.

Preizkusimo plovnost jajca: Sveža jajca ne plavajo po vodi! Vzamite jajce in ga potopite v ca. 1l slane vode (ca. 100g soli). Sveže jajce se bo vedno potopilo na dno, starejša jajca (ca. 7 dni) se potopijo na dno in se zaradi zračnega mesička postavijo pokončno. Stara jajca (ca. 10 dni) plavajo na površini.

Jajce stremo: Pri svežem strtem jajcu mora beljak močno obdajajti jajčni rumenjak. Rumenjak je čvrst in izbočen navzgor. Ko je jajce staro, se rumenjak zrahlja in popušča.

Posvetimo na jajce: Z žepno lučko posvetimo na jajce ali ga pridržimo proti ostremu soncu. Sveže jajce prepušča svetlobo in ima rumenjak vedno na sredini.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih