bolha.com MojeDelo.com
Kako pripravljamo...

Kako pripravljamo divjačino?

Po naši mali šoli kuhanja se bodo divje zadeve odvijale le še v kuhinji in se nato znašle na našem krožniku. Kako ukrotimo divjačino, katere začimbe se ji najbolj podajo in na kaj moramo biti predvsem pozorni pri nakupu.

O čem govorimo, ko govorimo o divjačini?
Najbolj pogoste divje vrste so srne, jeleni, zajci, divje svinje, gamsi in kunci. K divji perjadi štejemo fazane, jerebice, prepelice, mlakarice, divje golobe in kljunače.
Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu divjačine?
Predvsem bodimo pozorni na vonj. Sveža divjačina ne sme imeti preveč intenzivnen, ampak rahlo kisel vonj in jasno temno barvo. Divjačino dobimo v supermarketih le v sezoni, drugače jo ponujajo tudi globoko zamrznjeno. Pri zamrznjenih proizvodih bodimo pozorni predvsem na rok trajanja.
Kateri kos divjačine je primeren za določeno jed?
ZA HITRO PEKO: hrbtni deli, razkosana stegna
ZA DUŠENJE: pleča, vratovina, stegna v celem kosu
Kako dosežemo, da je divjačina sočna?
Divjačinsko meso je zelo pusto meso in vsebuje malo maščobe, zato se pri kuhanju zelo hitro izsuši. Da bi izenačili nizko vsebnost maščobe, divjačino pogosto ovijejo v slanino.
Kako pripravljamo divjo perjad?
Nasprotno kot pri domači perutnini, pri divji perjadi ne drži, da se sočno meso nahaja v stegnih in pusto v prsih. Ravno nasprotno. Pri pripravi jerebice, fazana in jerebice se osredotočimo predvsem na mehka prsa. Če stegna kdaj izpadejo bolj pusta ali pečenka po prvem poizkusu zahteva trši ugriz, še ne obupajmo. Iz divjačine zavite v lepo dekorirano testo, lahko še vedno nastane zelo delikatna divjačinska pašteta. In če ne pomaga niti to, lahko za praznično pojedino še vedno postrežemo okusno juhico iz divjačine.
Katere priloge in začimbe se prilegajo divjačini?
Običajno se k divjačini postreže rdeče zelje, krompirjevi kroketi in brusnice. Dušena divjačina harmonira tudi s kruhovimi cmoki in korenovkami. Za začinjenje se svetujejo močno aromatične začimbe kot so brinove jagode, lovorjev list, poprova zrna ali timijan.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji1

  • maticek
    maticek je komentiral/a 14.01.2016 ob 16:21 uri

    Divji golobi in kljunači, niso lovna divjad, in se jih v Sloveniji ne lovi.

    Odgovori
Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih