bolha.com MojeDelo.com
Kako pripravljamo...

Kako pripravljamo jedi z zelišči?

Deli:
Facebook
Twitter

Prava mešanica začimb in pravo zeliščo sta alfa in omega visoke kuhinje. Na tem mestu najdete odgovore na najpomembnejša vprašanja, ki se nam postavljajo pri pripravljanju jedi z zelišči in začimbami.

Kako najbolj primerno pripravimo zelišča za kuhanje?
Če se na zeliščih nahaja zemlja, jih takoj po nakupu (ali nabiranju) splaknemo in temeljito osušimo. Zelišč nikoli ne obdelujmo kadar so mokra, ker jih takrat težje režemo in pri tem izgubijo veliko arome. Zelišča moramo sekljati na deski, še bolje pa, če jih režemo s škarjami, da ne izgubijo preveč soka. Izjema je mlada kreša, ki jahko brez nadaljnega peremo s hladno vodo in nenarezano potresemo po jedeh ter serviramo. Trik pri sekljanju peteršilja je, da ga najprej operemo, položimo na leseno desko, rahlo posolimo in šele nato sesekljamo ali narežemo.

Kako najbolj primerno hranimo zelišča?
Zelišča obstojijo v hladilniku najdlje, kadar jih ovijemo v mokro papirnato brisačko. Dodatno ovita folija poskrbi, da v hladilniku ne ostanejo lužice. Izpostavljanje svetlobi, pomeni izgubo arome. Druga alternativa, da ohranimo sesekljana zelišča sveža in vlažna je, da jim glede na količino dodamo 1 ali 2 četrtini paradižnika in jih skupaj z njimi pokrijemo, dokler jih ne uporabimo. Sveža zelišča lahko brez problemov vložimo v kis in jih na tak način konzerviramo. Če želimo ohraniti peteršilj, ga postavimo v kozarec poln vode, ki ji dodamo polovično žličko limoninega soka. Suha zelišča ne smemo hraniti v hladilniku, ampak v temnem suhem prostoru.

Kako sami pripravimo zeliščno olje?
Če želimo pripraviti zeliščno olje, moramo zelišča najprej dodobra posušiti, saj nasprotno začnejo zelo hitro plesneti. Za sušenje so primerna predvsem melisa, meta, žajbelj, timijan, majaron ali rožmarin, ki jih sušimo tako, da jih s stebli obesimo v suhem, hladnem prostoru brez sončne svetlobe.

Na kaj moramo biti pozorni pri običajnih zeliščih?
BAZILIKA: Bazilike nikoli ne sekljamo, ampak jo vedno narežemo na grobo. Najbolje je, če to naredimo s škarjami, saj tako tudi ne obarvamo delovne površine. Bazilike nikoli ne kuhajmo skupaj s hrano, saj tako izgubi vso aromo. Baziliko vedno dodajmo šele h končani jedi.
KOPER: Ker je koper glede na obstojnost zelo občutljiv, ga moramo takoj po nakupu ali nabiranju postavili v kozarec vode in ga porabiti v dveh dneh. Predvsem vrhovi finih lističev imajo najbolj intenziven okus in vonj po janežu.
KREŠA: Občutljivo krešo moramo pripravljati kar se da pazljivo. Šele tik pred pripravo jo natrgamo, rahlo očistimo ostanke zemlje in koreninice ter poljubno uporabimo. Če krešo preveč temeljito operemo, postane hitro lepljiva.
MAJARON: Vedno ga v lonec dodamo šele na koncu kuhanja, saj se v nasprotnem primeru izgubi aroma ali ne pride prav do izraza. Prilega se predvsem ribam in jedem iz pljučk.
PETERŠILJ: Nikoli ga ne nasekljajmo predrobno, saj ostane aroma na rezalni deski, okus pa dolgočasen. Aromo zavarujemo tako, da ga ne režemo z sekljalnikom za zelišča, ampak z ostrim nožem. Iz korenin lahko pripravimo tudi čudovite pireje in omake.
DROBNJAK: Kdor ceni močno aromo, mora poseči po večjih in debelejših steblih drobnjaka. Kdor ima raje nežno aromo, pa raje po tanjših, saj so bolj blagega okusa. Drobnjak pride popolnoma do izraza le, če je svež in hrustljav ter nima posušenih in rumenih delov. Prav tako ga moramo dodati k jedi šele tik pred serviranjem.
TIMIJAN: Se ujema čudovito z belim zeljem. Odlično se kombinira tudi s pečenim krompirjem ali kot dodatek v slanem kropu pri pripravi testenin.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih