bolha.com MojeDelo.com
Kako pripravljamo...

Kako pripravljamo juhe?

Nič ni boljšega od domače goveje juhe. Kako pripravimo odlično juhico brez jušne kocke, najboljše vežemo kremne juhe in kako najbolje uporabimo preostalo meso od kuhanja. Vse to in še več lahko izveste v naši mali kuharski šoli o pripravi juh.

Kako pripravimo govejo juho?
Meso za juho na hitro poparimo in na hitro ohladimo z mrzlo vodo. Meso damo v veliko posodo s hladno vodo in dodamo zrna popra, lovorjev list, luštrek, muškatni orešček in sol, ter 3 ure počasi kuhamo. Po 1,5 ure dodamo jušno zelenjavo. Končano juho precedimo in solimo po okusu.
Pozor: Jušna zelenjava, kot je korenček, čebula in gomolj zelene, se v juhi ne sme kuhati dlje kot eno uro, saj zelenjava izgubi krepki okus, kadar jo kasneje želimo uporabiti za izboljšavo juhe ali servirati v solati.
Kako naredimo prežganko?
Za dobro prežganko najprej rahlo prepražimo maslo in moko, da rahlo porjavi. Nato zalijemo z močno hladno mesno juho in po želji dodamo kanček mleka. Juho dobro prekuhamo, jo zmešamo s paličnim mešalnikom in dokončamo s poljubno zakuho (rezanci, testenine, idr.) .
Koliko časa potrebujemo za doma narejeno juho?
Juha potrebuje veliko časa. Goveja, telečja, divjačinska ali ovčja juha potrebuje 4 ure, juha iz perutnine pa od 3 do 4 ure.
Zelenjavne, zeliščne, gobove ali ribje juhe se po drugi strani kuhajo le pol ure.
Kako se izognemo neprivlačnim maščobnim krogom na juhi?
Če želimo zmanjšati vsebnost maščob v juhi, jo moramo po kuhanju popolnoma ohladiti. Tako se maščoba nabere na površini, ki jo lahko brez težav odstranimo.
Kako uporabimo kuhano goveje meso, ki ostane od juhe?
Če želimo pripraviti govejo juho, položimo meso v hladno vodo. Tako se meso najbolje izluži in lastnosti mesa preidejo v juho. Meso lahko še vedno uporabimo za enolončnice ali solate. Če pa želimo jesti juho kot glavno jed, položimo meso šele v vrelo vodo. Pri tem se pore takoj zaprejo, meso pa ostane lepo sočno. Vsekakor juha, pripravljena na ta način, ni tako krepka.
Kako vežemo juho?
Najbolj zdrava oblika vezave juh je pirirana zelenjava (krompir, bučke, brokoli itd.) in dodajanje kisle smetane. Za močnejšo vezavo lahko kisli smetani primešamo eno žličko moke in jo nato vmešamo v juho. Klasična vezava juh je z dodajanjem moke, sladke smetane, nekoliko koruznega zdroba ali nastrganim krompirjem, ki ga najprej vmešamo v juho in pred serviranjem odstranimo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih